„Hamleta u selu Mrduša Donja“ – najbolja predstava 5. međunarodnog pozorišnog susreta Takovske cveti

„Hamleta u selu Mrduša Donja“ – najbolja predstava 5. međunarodnog pozorišnog susreta Takovske cveti

17/07/2023 Off By BERB

Foto: Arhiva Milanovačkog pozorišta

 

Dodelom nagrada i priznanja sinoć je u Gornjem Milanovcu završen Peti međunarodni pozorišni susret TAKOVSKE CVETI.

U proteklih sedam dana na velikoj sceni Kulturnog centra “Mija Aleksić” u Gornjem Milanovcu izvedeno je sedam predstava različitog žanra i pozorišnog izraza od kojih je pet bilo u tekmičarskom delu susreta. Za najvrednija priznanja festivala i novčanu nagradu od 60.000 dinara nadmetali su se: Kulturno društvo „Loški oder“, Škofja Loka, (Slovenija), Pozorište „Daske“, Laktaši, (Republika Srpsaka, Bosna i Hercegovina), Dom kulture „Radivoj Uvalić Bata“, Prokuplje, Gradsko pozorište, Jagodina i Teatar 011, Beograd.

Predstave je ocenjivao Ivan Pantović, diplomirani dramski i audiovizuelni umetnik.

Za najbolju mladu glumicu Petog međunarodnog pozorišnog susreta TAKOVSKE CVETI proglašena je Maja Demšar koja je tumačila Anicu u predstavi „Hamleta u selu Mrduša Donja“. Komad Iva Brešana na scenu je postavio reditelj Dejan Spasić, a izvelo pozorište Loški Oder iz Škofje Loka (Slovenija).

– Maja je nagradu dobila za obećavajući habitus koji je iskazala tumačenjem uloge, istakao je Ivan Pantović.

Za najboljeg glumca proglašen je Matej Čujovič za ulogu Tone Bukoveca, u predstavi „Hamleta u selu Mrduša Donja“.

  • Matej Čujovič je maestralno vodio lik od početka do kraja.

Ansamblu Loški Oder iz Škofja Loka (Slovenija) pripala je povelja i za najbolju glumicu.

Povelja je dodeljena Ireni Kožuh, koja je tumačila Mamiku u predstavi „Hamleta u selu Mrduša Donja“.

  • Irena Kožuh je kroz predstavu svoj lik vodila tačno i dosledno.

Najbolja predstava festivala je „Hamleta u selu Mrduša Donja“, Iva Brešana. Uz plaketu Takovske cveti pobednicima susreta je pripala i novčana nagrada od 60.000 dinara koju je obezbedila kompanija „Metalac“ AD.

  • Na trijumfalan način predstava ansambla iz Škofja Loka je pokazala moć i vrednost kolektivne igre, zahvaljujući rediteljskom prosedeu i profesionalnoj veštini, naglasio je Ivan Pantović.

Proglašavajući najbolje Ivan Pantović je iskoristio svoje pravo da pohvalom izdvoji nastup Bojana Trampuša koji je tumačio lik Andreja Skuvca u predstavi „Hamleta u selu Mrduša Donja“.

  • Svojom energijom, glumačkim umećem, veštinom i iskustvom Bojan je podsticao ansambl na kolektivnu igru, rekao je Pantović.

Odlukom publike, odnosno žirija u senci sastavljenog od pozorišnih poštovalaca, različite starosne dobi i poslovne orjentacije, za najbolju predstavu Susreta proglašena je predstava: “Večernja ruža”, (po motivima romana „Izgubljene u magli“) Vlada Arsića, a u režiji Nataše Radonjić i izvođenju pozorišta „Teatar 011“ iz Beograda.

Završne večeri Susreta Milanovačko pozorište je dodelilo i povelju „Dragoljub Draško Obrenović“.

Povelja je ustanovljena u znak sećanja na Dragoljuba Obrenovića – jednog od najistaknutijih članova Milanovačkog pozorišta. On je svojim radom i glumačkim kvalitetima šest decenija bio uzor generacijama glumaca iz Gornjeg Milanovca i kao takav, uz ostale glumce i pozorišne pregaoce, uobličavao ukus pozorišne publike grada na Despotovici. Priznanje se dodeljuje najzaslužnijima za sveukupan, kreativan rad u Pozorištu u svim oblastima umetničkog stvaralaštva.

Ove godine Povelja je posthumno dodeljena Branku Nedeljkoviću Meci.

Branko Nedeljković – Meca (1947 – 2022) je bio glumac prefinjenih manira. Udahnuo je život mnogim pozorišnim junacima.

Na scenu je zakoračio davne 1982. godine. Više od četiri decenije, igrao je u predstavama koje su režirali: Mihailo Kostadinov, Bora Atanasković, Miodrag Tanasković, Jovan Ristić Rica, Rajko Rakićević i Branko Knežević. Publika ga je gledala u najrazličitijim dramskim transformacijama i divila se njegovim bravurama. Igrao je u predstavama “Vašar u Topoli”, “Ministarkama”, “Porfirogeneza”, “Sabirni centar”, “Čudo u Šarganu”, “Dvokrilac”, “Tvrdica”, “Tartif”, “Kontejner sa pet zvezdica”, “Policajci”, dečijim predstavama “Pepeljuga” i “Ivica i Marici”, i drugim.

Branko Nedeljković je jedan od zaslužnih članova teatra koji su pozorište iz Gornjeg Milanovca uzdigli da bude jedno od najboljih na Balkanu.

Za svoje višedecenijsko pregalaštvo više puta je nagrađivan. Ubrajan je u one glumce koji suvereno vladaju klasikom.

Za sveukupbni doprinos razvoju pozorišne umetnosti, opština Gornji Milanovac dodelila mu je Srebrnu medalju „Takovski ustanak“.

U čast pobednika Petog međunarodnog pozorišnog susreta TAKOVSKE CVETI, Milanovačko pozorište izvelo je predstavu „Legija časti“ Bratislava Brace Petkovića koju je na scenu postavio Branko Knežević.

Sve nastupe pratio je Dragi Ivić, producent, publicista i pozorišni kritičar.