Промовисати и унапредити економске односе са Израелом

Промовисати и унапредити економске односе са Израелом

12/07/2023 Off By BERB

Фото: ФоНет

 

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић и министар спољних послова Државе Израел Ели Коен оценили су данас да је време за консолидацију односа, развој билатералне сарадње и позитивне агенде на многим пољима, од које ће користи имати обе земље и оба народа.

Дачић је у изјави новинарима, након састанка са израелским колегом, рекао да треба уложити максимум напора да Србија и Израел превазиђу проблеме и остану посвећени очувању традиционалног пријатељства.

Он је указао на то да Србија сматра да је одлука израелске владе да призна „Косово”, имајући у виду да је то за нас питање историјског и националног идентитета, нанела штету односима између две земље.

Ми смо стално поредили ваш однос према Јерусалиму и наш према Косову и Метохији, рекао је Дачић, указавши на то да се треба посветити „позитивној агенди” и ресетовати односе и развити сарадњу у другим сегментима.

Први потпредседник Владе је оценио да се односи са Израелом темеље на историјској блискости српског и јеврејског народа, која је, нажалост, исказана и кроз заједничко страдање на балканским стратиштима током Другог светског рата.

Економска сарадња Србије и Израела јесте већа од 100 милиона евра, али је то мало у односу на потенцијале, рекао је шеф српске дипломатије, при чему је, као позитивно, истакао велико присуство израелских фирми и инвеститора у Србији.

Желимо даљи развој наших економских одоса, рекао је Дачић и навео да је у том циљу са председником Србије Александром Вучићем разговарано и о иницирању бизнис формума, који би могао да има и регионални карактер, као и о активирању заједничког мешовитог комитета и именовању новог амбасадора.

Према његовим речима, разговарано је и о многим другим темама од заједничког интереса, као што је сарадња у области науке, образовања, културе и културе сећања на догађаје и места где су се дешавали злочини над нашим народима.

Коен је пренео да је са Дачићем имао плодоносан састанак, указавши на то да је Србија пријатељска земља и један од најснажнијих партнера Израела у региону.

Наше земље деле вредности слободе, једнакости и демократије. Србија и Израел су креативне земље, са спремношћу да иновације ставе у центар своје економије, рекао је он.

Сагласили смо се да отворимо ново поглавље у нашим односима и промовишемо и унапредимо економске односе, сарадњу у области технологије, иновација, сајбер безбедности, туризма, пренео је израелски министар.

Коен је указао на то да постоји спремност да се повећа број летова између Србије и Израела, као и да се повећа број израелских инвеститора у Србији у разним областима.

Он је уједно честитао Београду на томе што ће бити домаћин специјализоване изложбе „Експо 2027”.