Обележена 147-годишњица Јаворског рата и Калипољске битке

Обележена 147-годишњица Јаворског рата и Калипољске битке

12/07/2023 Off By BERB

Foto: minrzs.gov.rs

 

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић присуствовао је обележавању 147. годишњице Јаворског рата и Калипољске битке у српско – турским ратовима, која је данас одржана на планини Јавор.Министар Селаковић је нагласио да ће се од ове године у календару датума, које Република Србија обележава као датуме од значаја за њене ослободилачке и отаџбинске ратове, наћи и Јаворски рат, што значи да ће у државном протоколу, сваке године уз војне и државне почасти бити одавана пошта нашим херојима
Селаковић је подсећајући да је планина Јавор вековима представљала капију спаса за Србе из Црне Горе, из Херцеговине, који су бежећи од турскога зулума хрлили ка слободи, истакао да је слобода тада, као и данас носила име Србија. Он је рекао да мало људи у Србији зна за Јаворски рат и да је за нас обавеза, да њихове жртве учинимо смисленим, јер према његовим речима, после Јаворског рата и Другог српско-турског рата, Кнежевина Србија је једини пут у историји нововековне Србије пописала све жртве тих ратова по имену, презимену, месту порекла.
Министар је том приликом истакао да одајући пошту херојима, учимо будуће генерације колико је била велика цена слободе за коју су они пали.
Селаковић је подвукао да је у плану да недалеко од тог места прође и аутопут, који ће до Пожеге продужити ка Дугој пољани, и додао да ће тада бити важно да се сваком ко крене од Суботице према Црној Гори, преко Новог Сада, Зрењанина, Београда, укажe шта се овде налази. Да овде људи почну да долазе више, додао је министар. Министар Селаковић је у оквиру обележавања 147. годишњице Јаворског рата и Калипољске битке на планини Јавор, одао почаст и положио венац на споменик мајору Илићу.