Санирање штете од поплава у Мионици заједничким ангажовањем Владе и локалне самоуправе

Санирање штете од поплава у Мионици заједничким ангажовањем Владе и локалне самоуправе

12/07/2023 Off By BERB

Фото: МДУЛС

 

Министaр државне управе и локалне самоуправе Александар Мартиновић састао се данас у Мионици са председником ове општине Бобана Јанковића где су разговарали о обилним падавинама које су погодиле територију општине Мионица, где је дошло до великих оштећења локалних путних праваца. Поједини путеви, пре свега они некатегорисани и макадамски, након последњих киша у овом крају, остали су недовољно проходни. Ово је нарочито било изражено у брдско-планинском подручју мионичке општине, где је штета на путној инфраструктури процењена на више од 40%.

Наведено је и да је оштећено више од 20 хектара усева, већи број домаћинстава у селима, као што су Планиница, Струганик, Берковац, Попадић, Крчмар, Осеченица, Горњи Лајковац, Кључ и Мионица, где је била најтежа ситуација.

Осим тога што је похвалио предузимљивост општине и њеног руководства, и брзину санирања дела штете од поплава, министар Мартиновић је казао да извештаји о поплавама сукцесивно стижу у Владу Србије која је већ започела да исплаћује штету. Он је додао да јединице локалне самоуправе могу очекивати и подршку државе у реконструкцији путне мреже.

Како је навео, држава је већ почела да санира штету на саобраћајној инфраструктури, али јој предстоји тек велики рад на обнови у овом сектору, а за шта су потребна значајна финансијска средства. Он је подсетио на то да само у Мионици има на стотине километара путева, али је и нагласио да је уверен да ће уз стабилан буџет и економски раст, а заједничким снагама централног нивоа власти и локалне заједнице, бити завршен већи део посла.

Мионица је, иначе, десета јединица локалне самоуправе коју је министар Мартиновић посетио како би разговарао о санирању свих штета и последица које су забележене након временских непогода у мају и јуну ове године.

Министар је у Мионици обишао мост у Паштрићу, путни правац у селу Попадић, као и клизиште у насељу Берковац, док је мионичкој општинској управи поклонио двадесет лаптоп рачунара као допринос даљем развоју њене електронске управе.