Једногласно одобрен приступни захтев Србије АСЕАН-у

Једногласно одобрен приступни захтев Србије АСЕАН-у

12/07/2023 Off By BERB

На данас окончаном 56. пленарном састанку министара спољних послова Асоцијације земаља Југоисточне Азије (АСЕАН) у Џакарти, државе чланице ове организације (Индонезија, Филипини, Малезија, Сингапур, Тајланд, Камбоџа, Лаос, Вијетнам, Брунеј Дарусалам и Мјанмар) једногласно су одобриле приступни захтев Србије Уговору о пријатељству и сарадњи у Југоисточној Азији.

 

Установљен 1976. године, Уговор има за циљ стварање политичке стабилности и безбедности у Југоисточној Азији, обезбеђујући мирно решавање спорова између земаља. Приступ овом уговору отвара могућности Републици Србији за ближи дијалог, сарадњу и укључивање у различите мреже и платформе АСЕАН-а. Уједно, приступ овом Уговору додатно ће допринети промовисању суштинске сарадње у економским и социокултурним областима Србије са овим блоком. Најважније области сарадње АСЕАН са државама потписницама Уговора о пријатељству и сарадњи у Југоисточној Азији су, између осталих, економска сарадња, образовање и развој међуљудских контаката, наука, технологија и иновације и одрживи развој, док са појединим државама АСЕАН развија сарадњу и у другим специфичним областима сарадње. Ово укључује учешће на састанцима, дијалозима и иницијативама АСЕАН-а, што може допринети дипломатским, економским и културним разменама.

Обавезивањем на принципе изложене у Уговору о пријатељству и сарадњи у Југоисточној Азији, као што су поштовање независности, суверенитета, једнакости, територијалног интегритета и националног идентитета свих народа, немешање у унутрашње ствари других држава и мирно решавање спорова, Република Србија ће кроз још један правно обавезујући механизам доказати своју темељну посвећеност миру, стабилности, међународном праву и мултилатерализму.

Србија је формални захтев за приступање Уговору о пријатељству и сарадњи у Југоисточној Азији упутила 2013. године. Дипломатским напорима, обезбеђена је недвосмислена подршка свих 10 држава чланица АСЕАН-а за приступ Србије овом Уговору.

Међу државама потписницама Уговора налазе се и све велике силе, бројне државе Европе, Азије, Африке и Латинске Америке (Кина 2003, Индија 2003, Јапан 2004, Пакистан 2004, Руска Федерација 2004, Француска 2006, САД 2009, Канада 2009, Турска 2010, ЕУ 2012, УК 2012, итд). Уговору о пријатељству и сарадњи су у последњих неколико година приступиле Немачка (2019), као и Јужноафричка Република, Колумбија и Куба (2020), Данска, Грчка, Холандија, Уједињени Арапски Емирати и Украјина (2022).

Србија је са десет чланица АСЕАН у 2022. години остварила укупну размену од 710 милиона долара. Сви су изгледи да ће се тренд раста у трговинској размени са државама чланицама АСЕАН динамично наставити и у наредним годинама. Очекује се да до 2030. године Асоцијација држава Југоисточне Азије постане четврта светска економија по величини.