Обележавање Светског дана становништва

Обележавање Светског дана становништва

11/07/2023 Off By BERB

Светски дан становништва обележава се сваке године 11. јула како би се скренула пажња на неке од горућих изазова и питања са којима се суочава популација на глобалном нивоу.

Овај дан установиле су Уједињене нације 1987. године, поводом рођења 5-милијардитог становника планете Земљи. Број становника на нашој планети у новембру 2022. године прешао је осам милијарди, а предвиђања су да ће до средине овог века, 2050. године, на свету живети 9,7 милијарди људи.

Растући проблеми који се везују за глобални пораст становништва и даље упозоравају на глад и немаштину који погађају становнике најсиромашнијих делова планете, који су по правилу праћени кршењем основних људских права, од понижавајућег положаја жена које не могу слободно да доносе одлуке о свом репродуктивном здрављу, до трговине људима и радне експлоатациије малолетне деце.

Данашњи свет одликује неравномеран демографски развој, биполарност у природном и миграционом кретању становништва, уз додатно оптерећење социјалним, политичким и безбедносним тензијама. Упадљиви раст становништва праћен великим променама у стопама фертилитета и убрзаном урбанизацијом, посебно се одражава на област поштовања људских и мањинских права.

Што се Србије тиче, према последњем попису становништва, процес демографског старења видљив је у растућем уделу старијих у укупном становништву са просечном старошћу од 43,8 година, што нас сврстава међу најстарије у Европи. Старење становништва од нас изискује да се настави рад на мерама политика активног старења, да се посвети посебна пажња и брига породици у друштву, као и подстиче међугенерацијска сарадња и солидарност. Наравно, мере демокграфске обнове, које су почеле давати резултате, и даље ће бити на високом месту у агенди рада Владе Републике Србије.

Такође, наше друштво у свом примарном циљу и надаље ће имати и младе људе. Млади морају да заузму снажнију улогу у нашем друштву, а да би то постигли сви морамо енергично радити на креирању простора који ће пружити шансу младим женама и мушкарцима за њихов континуиран лични и друштвени раст и развој.

На Светски дан становништва Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог, у чијој су надлежности питања поштовања људских права, укључујући све сегменте заштите права различитих друштвених група, посебно рањивих, поручује да заштита и добробит сваког човека мора да буде највиша вредност и у центру државног интереса, а поштовање људских права, солидарност међу државама и људима основ за одрживу стабилност и просперитет нашег региона, Европе и света.