Национални енергетски и климатски план доноси вишеструку корист грађанима и привреди

Национални енергетски и климатски план доноси вишеструку корист грађанима и привреди

11/07/2023 Off By BERB

Фото: Емилија Јовановић

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић изјавила је данас на почетку јавне расправе о Предлогу Уредбе о утврђивању Интегрисаног националног енергетског и климатског плана (ИНЕКП) Републике Србије за период до 2030. године, са визијом до 2050. године, да се овим документом постављају циљеви за енергетски сектор Србије у наредним деценијама, како би се обезбедило сигурно снабдевање, енергетска независност и ефикасно и економично управљање процесом декарбонизације.Ђедовић је истакла да ће остваривање циљева из ИНЕКП-а допринети здравијој животној средини, сигурности снабдевања и већој доступности енергије купцима уз више зелене енергије. Кључни циљеви обухватају повећање учешћа ОИЕ у производњи електричне енергије на 45 одсто, значајно повећање енергетске ефикасности и смањење емисије гасова са ефектом стаклене баште за 40,4 одсто до 2030. у односу на 1990. годину, прецизирала је министарка.Према њеним речима, остваривање ових циљева подразумева и градњу нових производних капацитета, укључујући соларне и ветро електране укупног капацитета 3,4 GW, као и нову гасну електрану снаге 350 MW.

Како је навела, укупне инвестиционе потребе обухваћене у сценарију са додатним мерама (WAM) износе приближно 10,72 милијарде евра за јавни сектор до 2030. године, а кумулативне инвестиционе потребе 27,41 милијарди евра до 2030. године.Остваривање циљева из ИНЕКП треба да донесе вишеструке користи нашим грађанима и привреди кроз повећање БДП, нове послове за српска предузећа и нова радна места, сигурно снабдевање и доступност енергије купцима уз више зелене енергије и модернизацију енергетског сектора у складу са европским стандардима, објаснила је министарка рударства и енергетике.

Ђедовић је нагласила и да је интегрисани план један од најважнијих стратешких докумената којим се дефинише процес енергетске транзиције у Србији и да кроз процес јавних консултација које трају до 27. јула, ресорно министарство жели да чује мишљења, сугестије и предлоге који би допринели да се на крају добије што квалитетнији план.Очекујемо да ћемо на јесен бити усвојен Интегрисани план, а паралелно се ради и нова Стратегија развоја енергетике, указала је министарка.

Ђедовић је нагласила да је неопходна подршка ЕУ и финансијских институција процесу енергетске транзиције у Србији како би овај процес био финансијски одржив и социјално праведан.„Наравно да ниједна земља, која се деценијама ослањала на угаљ, па ни Србија, нема чаробни штапић којим свој енергетски микс може да промени преко ноћи. Осим тога, иако тежимо истим циљевима као и земље ЕУ, чињеница је да немамо једнаке стартне позиције, ни енергетске, ни финансијске. За декарбонизацију и успешну зелену транзицију веома је важно да, као и чланице ЕУ, имамо снажну и континуирану подршку међународних партнера и финансијских институција, како бисмо овај процес спровели на финансијски одржив и социјално праведан начин“, рекла је министарка.Ђедовић је поручила да доношењем амбициозног али реалног плана за енергетску транзицију, Србија показује да је спремна да ради на повећању енергетске сигурности и независности, као и на испуњењу преузетих међународних обавеза у погледу остваривања глобалне климатске агенде.Ми следимо европску визију у области енергетике, у складу са нашим степеном развоја и ресурсима којима располажемо, уважавајући реалност у којој живимо и будућност којој стремимо, закључила је министарка.