Институције Републике Србије одговорно управљају миграцијама

Институције Републике Србије одговорно управљају миграцијама

10/07/2023 Off By BERB

Фото: Влада Србије

 

Влада Републике Србије је 22. јуна 2023. године усвојила План реаговања на повећан број миграната на територији Републике Србије за 2023. годину. Тим поводом данас је у Палати Србије одржана 28. седница Радне групе за решавање проблема мешовитих миграционих токова, коју је отворио државни секретар Министарства унутрашњих послова Жељко Бркић. Закључком Владе Републике Србије којим се прихвата План реаговања на повећан број миграната на територији Републике Србије за 2023. годину, задужује се Радна група да извештава Владу о предузетим активностима за спровођење Плана реаговања на повећан број миграна на територији Републике Србије.

Седници су присутвовали чланови радне групе: комесарка за избеглице и миграције Републике Србије Наташа Станисављевић, представници Министарства спољних послова , Министарства за европске интеграције, Министарства здравља, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, представник Црвеног крста Србије, као и представник Генералштаба Војске Србије.

На 28. седници Радне групе усвајен је Записник са 27. седнице Радне групе за решавање проблема мешовитих миграционих токова а чланови су извештени о тренутном стању у Републици Србији у погледу миграторних токова, са освртом на ирегуларне миграције. Представљен је и План реаговања на повећан број миграната који је усвојен на Влади Републике Србије.

Наведеним Планом се обезбеђује ургентна помоћи мигрантима, заштита лицима која поднесу захтев за азил, укључујући посебно заштиту деце као и обезбеђивање заштите лицима која испуњавају услове у складу са Законом о азилу и привременој заштити. Такође се обезбеђују услови за прихват и збрињавање миграната, укључујући образовање, социјалну и здравствену заштиту, али и сарадња са локалним заједницама како би се одржао ниво толеранције према мигрантима. Обезбеђује се и надзор државне границе, сузбијање кријумчарења људи и ирегуларних миграција и обезбеђивање асистираног добровољног повратка у земље порекла.

Државни секретар Жељко Бркић је истакао да Република Србија и све њене институције одговорно управљају миграцијама и спремне су да одговоре на све изазове у случају повећаног броја миграната. Радна група прати ситацију како би предузели све мере да би ситуација била под контролом.

Како је закључено, заједничком сарадњом представника министарстава, Комесаријата за избеглице и миграције, локалних самоуправа, међународних организација и невладиних организација које пружају подршку мигрантима, наставиће се са праћењем ситуације и разменом информација, у складу са чим ће се доносити даље одлуке.