Нови инвестициони циклус у енергетици прилика за младе инжењере

Нови инвестициони циклус у енергетици прилика за младе инжењере

10/07/2023 Off By BERB

Фото: Емилија Јовановић

 

Министарка рударства и енергетике  у Влади Републике Србије Дубравка Ђедовић рекла је данас да је нови инвестициони циклус у области енергетике прилика за наше младе инжењере да у својој земљи раде на великим пројектима.

Ђедовић је на свечаној академији Савеза инжењера и техничара Србије, на којој је обележен дан рођења Николе Тесле и Национални дан науке у Србији, навела податак да је у наредних 10 година у енергетски сектор Србије потребно уложити приближно 15 милијарди евра.

Она је нагласила да реализација циљева и пројеката захтева не само огромна финансијска средства, већ и снажан ослонац у људима, при чему је изразила уверење да има довољно људи који имају знање и мотив да допринесу развоју српске енергетике у изазовним временима.

Министарка је истакла да је тренутак у којем се Србија налази вишеструко изазован и врста прекретнице за наш енергетски сектор јер енергетска криза још увек траје, а држава чини све да обезбеди довољно енергената.Истовремено, ухватили смо се у коштац са реформом енергетског сектора и јавних предузећа, која је одлагана годинама, па и деценијама, рекла је она и додала да је тренутак важан и због тога што данас доносимо најважнија стратешка документа, којима се поставља темељ за енергетику коју ћемо имати у 2030, 2040. и 2050. години.

Она је нагласила и да је циљ у Интегрисаном националном плану за енергетику и климу да обновљиви извори енергије (ОИЕ) постану главни домаћи извор електричне енергије са уделом који достиже више од 40 одсто у производњи електричне енергије у 2030. години.

Ђедовић је указала на то да је један од кључних приоритета и повећање енергетске ефикасности, напоменувши да су ту резултати најбрже видљиви и ту су сви активни учесници – грађани, привреда, институције.

Министарка је предочила да су у плану и мере којима ће се утицај енергетике на климу постепено смањивати на путу ка карбонској неутралности, па је циљ смањење емисија штетних гасова до 2030. године за 40,3 одсто у односу на 1990. годину.Она је објаснила да инвестициони приоритети, изложени у Полазним основама плана развоја енергетске инфраструктуре и мера енергетске ефикасности за период до 2028. године са пројекцијама до 2030. године обухватају, између осталог, изградњу РХЕ Бистрица, ремонте и ревитализацију ХЕ Ђердап 2, разматрање финансијске и техничке исплативости пројекта РХЕ Ђердап 3.

Ђедовић је навела да је у сектору ОИЕ у току изградња ветропарка Костолац (66 мегавати) и да се ускоро очекује јавни позив за стратешког партнера за изградњу соларних електрана снаге један гигават.