Орлић примио амбасадора Норвешке у опроштајну посету

Орлић примио амбасадора Норвешке у опроштајну посету

07/07/2023 Off By BERB

Фото: Скупштина Србије

Председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић примио је данас у опроштајну посету амбасадора Краљевине Норвешке Јерна Еугена Јелстада, којем је захвалио на досадашњем ангажману и доприносу даљем јачању билатералних односа две земље.

„Снажан импулс њиховом развоју дала је званична посета председника Републике Србије Александра Вучића Норвешкој, реализована новембра прошле године, а са своје стране спремна је да им допринесе и НС РС“, поручио је др Орлић.

Др Орлић је искористио прилику и да изрази захвалност Норвешкој на солидарности и експертској помоћи коју је пружила Србији у време трагедија које су се догодиле у нашој земљи почетком маја, на заједничкој сарадњи на бројним пројектима, као и на подршци политици мира и стабилности коју Србија спроводи.

„На Косову и Метохији сусрећемо се са отвореним покушајима Аљбина Куртија да изврши етничко чишћење. То не можемо и нећемо да дозволимо. Председник Републике Александар Вучић најавио је да ће тражити хитан разговор са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом, а затим и хитну седницу СБ УН. Захтеваћемо пуно спровођење одредаба Резолуције СБ 1244. Важно је да сви разумеју озбиљност ситуације и намере Куртија да нас својим опасним потезима уведе у рат. Он врши отворени прогон Срба, спречава да људи добију храну и лекове. Свако то може и мора да осуди“, рекао је др Орлић.

Амбасадор Јелстад је изразио спремност Норвешке да са Србијом унапређује свеобухватну сарадњу, истичући значај партнерства и резултате које су две земље оствариле у области економије. Посебно се осврнуо на сарадњу у сектору енергетике, у оквиру које је, како је истакао, Србија забележила велики успех и поставила темеље за наставак развоја. Искористио је прилику да поздрави иницијативу „Отворени Балкан“, указујући на све бенефите које она доноси државама које у њој учествују.

Амбасадор је током разговора исказао разумевање за ситуацију на КиМ, истичући важност поштовања договора у циљу очувања мира у региону.