Држава ће санирати штету насталу услед поплава у селима општине Љиг

Држава ће санирати штету насталу услед поплава у селима општине Љиг

04/07/2023 Off By BERB

Фото: Раде Беговић

 

Министар без портфеља задужен за координацију активности и мера у области односа с дијаспором Ђорђе Милићевић посетио је данас општину Љиг како би се у разговору са мештанима и локалним руководством информисао о штети насталој услед поплава које су погодиле ово подручје. Милићевић је истакао да је са сарадницима обишао најугроженија сеоска подручја у овој општини и нагласио да су највеће последице елементарне непогоде претрпела села Моравци и Козељ.
Министар Милићевић је рекао да је у селу Моравци оштећен мост, који повезује пољопривредна имања у шест месних заједница, нагласивши да је неопходна хитна санација моста пре јесени.
Према Милићевићевим речима, мост у селу Козељ је у веома лошем стању и потребно је да се хитно обнови, као и да се поправи путна инфраструктура коју су поплаве тешко оштетиле.
Министар је поручио да ће Влада Србије надокнадити штету свим људима који су на било који начин угрожени поплавама током маја и јуна.
Милићевић је подсетио да је Влада Србије усвојила Уредбу о утврђивању државног Програма помоћи и обнове оштећених породичних стамбених објеката у својини грађана услед дејства поплава у мају и јуну ове године.
Оштећени објекти биће категорисани према степену оштећења и за сваку категорију одређен је износ државне помоћи, прецизирао је Милићевић и истакао да је важно напоменути да је Влада Србије увећала износе државне помоћи за свих пет категорија оштећења насталих у поплавама, у значајној мери.