Успешна сарадња са Немачком развојном банком KfW

Успешна сарадња са Немачком развојном банком KfW

04/07/2023 Off By BERB

Foto: mfin.gov.rs

 

Потпредседник Владе Србије и министар финансија Синиша Мали разговарао је данас у Београду са директором Немачке развојне банке KfW за Југоисточну Европу и Турску Клаусом Милером о актуелним пројектима у Србији које подржава та финансијска институција.

 

Министар Мали се захвалио на досадашњој успешној сарадњи и нагласио да је Србија започела велики број развојних пројеката који доприносе укупној српској економији.

Синиша Мали је рекао да спровођење поменутих пројеката има за циљ и да наша земља буде још ефикаснија и додао да се улаже у инфраструктуру, у реконструкцију болница, домова здравља, обнову школа и довођење фабрика.

Добар смо посао урадили, а добијањем организације ЕКСПО изложбе 2027. године, постаћемо центар света, истакао је Министар Мали и изразио захвалност на свему што је KfW до сада урадила у Србији, уз очекивање наставка добре сарадње.

Министар је поручио да је Србија у реформама начинила крупне кораке, да је започето реструктурирање ЕПС-а, са великом одлучношћу да се реформише енергетски сектор, да је Србија ликвидна и макроекономски стабилна, али да желимо да убрзамо раст БДП-а.

„То можемо даљим радом, пројектима, одговорним балансирањем у економској политици, будући да не знамо какве нас све светске околности очекују које се нужно преливају и на српску економију. Зато морамо добро да поставимо приоритете“, поручио је министар Мали.

Клаус Милер се захвалио на досадашњој сарадњи и навео да Србија остварује добре економске резултате и честитао што је наша земља изабрана за домаћина специјализоване ЕКСПО изложбе 2027. године. Милер је изразио очекивање да ће се успешна сарадња наставити и у наредном периоду.

Правимо планове у вези са новим пројектима за следећу годину, и важна је отворена комуникација, рекао је Милер. КFW подржава Србију у постизању циљева и испуњавању обавеза у вези са процесом приступања Европској унији са посебним фокусом на климу и енергију, као и одрживи развој урбане инфраструктуре. Укључени су у пројекте у сектору енергетике и рударства подржавањем коришћења обновљиве енергије и енергетске ефикасности, одрживог урбаног развоја, система градског водоснабдевања и управљања отпадним водама, као и управљања отпадом.

Развојна банка Немачке основана је 1948. године и заступљена је у 69 земаља света.