Сарадња са СЗО ради унапређења здравља животиња

Сарадња са СЗО ради унапређења здравља животиња

04/07/2023 Off By BERB
Фото: МСП/Дијана Вукомановић

 

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић састао се данас са регионалним представником за Европу Светске здравствене организације за заштиту животиња Будимиром Плавшићем.

 

Саговорници су разматрали могућности сарадње Министарства спољних послова и Светске здравствене организације за заштиту животиња, као и теме из надлежности ове организације, између осталог питања добробити животиња, безбедности хране и контроле заразних болести.

Министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић рекао је да Министарство даје пуну подршку раду ове организације, као и усаглашавању наших стандарда са међународним стандардима у области контроле заразних болести, истакавши да је поштовање стандарда здравља и добробити животиња од суштинског значаја за обезбеђивање безбедне трговине, јавног здравља и економског раста унутар и ван граница једне земље.

Регионални представник за Европу Светске здравствене организације за заштиту животиња Будимир Плавшић подвукао је да Организација препознаје значај Републике Србије као једне од кључних земаља у региону за сарадњу ради унапређења здравља животиња и стандандарда за контролу заразних болести, узимајући у обзир да је здравље животиња у основи повезано са нашим здрављем. Такође је истакао да ова организација ради на стварању значајне мреже људи, солидне базе знања и скупа ресурса и информација којима се може лако приступити и делити у циљу суочавања са специфичним изазовима здравља животиња, као и превенцијом и контролом болести животиња.