Poseta predsednika vlada Holandije i Luksemburga

Poseta predsednika vlada Holandije i Luksemburga

03/07/2023 Off By BERB

Foto: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll,

Foto: Ranka Čičak

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić ugostio je danas predsednike vlada Holandije Marka Rutea i Velikog Vojvodstva Luksemburga Gzavijera Betela, sa kojima je razgovarao o postojećoj krizi na Kosovu i Metohiji, kao i drugim aktuelnim dešavanjima u regionu i Evropi.„Za nas ne postoji laka tema, ali mi je drago da su razgovori bili iskreni. Premijer Rute je govorio o napadima na novinare, ali ne i o upucavanju sedam Srba samo ove godine. Iz njegovih reči mogli ste da vidite da imamo različito mišljenje o situaciji na Kosovu i Metohiji. Niko od novinara nije doživeo ni lakše povrede. A razlog dolaska novinara je upad u srpske prostorije u Leposaviću onih koji tu nemaju šta da rade jer su dobili jedan odsto glasova”, izjavio je predsednik Vučić nakon sastanka i dodao da se i po tome vidi teška pozicija Srbije.

Predsednik je istakao da je važno da građani znaju da je trgovinska razmena sa zemljama Beneluksa veća od dve milijarde evra. 
„Govorili smo, takođe, i o problemima u okviru viznog režima i vizne politike koju vodimo. Verujem da možemo da uradimo mnogo toga kako po ovom, tako i po drugim pitanjima. Zahvalio sam na investicijama i podršci koju daju evropskom putu Srbije i obećao da će Srbija dati sve od sebe da se sačuva mir i stabilnost“, naveo je predsednik Vučić i dodao da su razgovarali i o predstojećem EXPO 2027 koji će doneti mnoge projekte i dodatni razvoj Srbiji. On je izrazio zadovoljstvo zbog posete premijera Rutea i Betela ne samo zbog njihovog velikog uticija u EU, već i zbog otvorenog razgovora koji su vodili.
Predsednik Vlade Velikog Vojvodstva Luksemburga Gzavijer Betel preneo je da se razgovaralo o napetostima na Kosovu i Metohiji i istakao da svi iz istorijskih knjiga znaju da je ovo region u kojem je počeo Prvi svetski rat i region u kojem je bio poslednji rat na kontinentu, pre rata u Ukrajini.
“Kada posećujemo partnere, ali i prijatelje, važno je imati mogućnost da se razgovara o svim temama i da se partneri čuju. Vidimo da je ovo i dalje bure baruta i ne treba mnogo vatre da bi eksplodiralo. Važno je smiriti u ovom trenutku napetosti između Beograda i Prištine. Znamo da postoji mapa puta koju su izradili gospodin Lajčak i visoki predstavnik Borel i važno je da se radi na tome. Reči su dobre, ali dela su bolja”, naglasio je premijer Betel i istakao da su potrebne konkretne akcije i da se uvek može računati na pomoć zemalja Beneluksa. On je zahvalio predsedniku Vučiću, dodajući da veruje da je svestan odgovornosti koju ima, prijateljstva i poverenja, te izrazio nadu da će uspeti da pronađu zajedničko rešenje u interesu regiona i celog kontinenta.
Predsednik Vlade Holandije Mark Rute izjavio je da je sa premijerom Luksemburga došao u posetu jer daju veliku važnost zajedničkom radu.
“Želimo da još više ojačamo naše veze unutar Evropske unije i na bilateralnom i trilateralnom nivou. Ključni uslovi za odnose su stabilnost i saradnja”, kazao je holandski premijer Rute. On je naglasio da Beograd i Priština treba da preduzmu korake ka deeskalaciji i normalizaciji odnosa.
“To je ključno i za širi region i Evropu u celini. Dok besni rat u Ukrajini, važnije je nego ikad da delujemo zajedno”, naveo je premijer Holandije Mark Rute. On je naglasio da su jačanje vladavine zakona i zaštite manjinskih prava, kao i osiguravanje medijskih sloboda i borba protiv dezinformacija ključni u pogledu napretka ka EU.