Председник Народне скупштине на отварању Видовданског сабора дијаспоре

Председник Народне скупштине на отварању Видовданског сабора дијаспоре

01/07/2023 Off By BERB

Фото: Народна скупштина Србије

Председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић обратио се данас на свечаном отварању Видовданског сабора дијаспоре, које је уприличено у Дому Народне скупштине.

Учесницима и гостима је, на самом почетку, пожелео добродошлицу у дом свих грађана Србије и свих припадника српског народа где год да живе. Указао је на симболику назива Сабора, који протиче у знаку Видовдана, највећег и најзначајнијег празника за српски народ.

„Речима председника Републике Александра Вучића: „Видовдан је најважнији знак, симбол на нашем националном небу, ономе испод којег се окупљамо и тражимо и разлог и начин да постојимо“. И, баш зато што се на Видовдан све најбоље види, тако је данас посебно јасно – да ми тај знак и наше видовданско предање као путоказ следимо, на само нашем путу мудрости, слоге и успеха. Тим путем је Србија донела одлуку да иде, њиме корача већ деценију, сигурним и одлучним кораком, иде незаустављиво, решена да буде земља добре будућности за све који јој припадају, и којима она припада“, поручио је др Орлић, додајући да доказ поверења и сигурности у одабрани пут, као и у постигнуто јединство, јесте и одржавање Видовданског сабора дијаспоре, на којем је учешће узело више од 200 делегата из српског расејања, окупљених и спремних да, заједно са представницима своје матице, поделе своје предлоге, очекивања, и са њима разговарају о даљем заједничком раду.

Указао је на све успехе које је Србија претходних година остварила и који су омогућили њено утемељење као самостална, суверена и слободна држава, посвећена одбрани својих националних и државних интереса.

„За све нас је неизмерно важно што чујемо и од наших људи који живе у другим државама да конкретну и снажну подршку своје матице, и политичку и материјалну и финансијску, данас – и виде и осећају“, рекао је др Орлић.

Учесницима панела је пожелео успешан и плодотворан рад и поручио да су институције Републике Србије спремне да учествују у јачању већ постојеће сарадње са дијаспором и њеном унапређењу у свим областима од значаја, те да ће се наставити борба за подизање Србије из које се данас не одлази, већ се у њу враћа и у њој остаје.На свечаном отварању Видовданског сабора дијаспоре обратили су се и председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић, викарни епископ Иларион, као и домаћин скупа, министар задужен за координацију активности и мера у области односа са дијаспором Ђорђе Милићевић. У оквиру дводневног Сабора, на којем учествују представници дијаспоре из готово 30 држава света, организоване су панел дискусије на тему привредног повезивања матице и дијаспоре, унапређења сарадње у области културе и образовања, као и заједничког рада на заштити националног идентитета.