Велики значај партнерства органа власти и цивилног друштва за развој демократије

Велики значај партнерства органа власти и цивилног друштва за развој демократије

30/06/2023 Off By BERB

Фото: Министарство

 

Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов учествовао је данас на Другој националној конференцији Смарт Балкан под насловом „Систем управљања кризама у Србији: улога организација цивилног друштва?“ одржаној у хотелу „Мона Плаза“ у Београду.

Отварајући скуп, министар Жигманов је истакао да учешће цивилног друштва, као најактивнијег дела грађанства у процесима доношења одлука, доприноси јачању партиципативне демократије и европских интеграција, али и стварању стабилности и инклузивних партнерстава на Западном балкану.

Свесни важности цивилног друштва за развој и функционисање демократије, те улоге које организације цивилног друштва имају у артикулацији непосредних интересе грађана, Влада Републике Србије креира политике у чијим припремама и спровођењу учествују и организације цивилног друштва. На тај начин желимо изградити партнерски однос између органа власти и организација цивилног друштва, рекао је министар Жигманов.

Он је ситакао да Министарство, у складу са повереним мандатом, настоји да промовише, подстакне и обезбеди учешће цивилног друштва у процесу припреме, доношења и праћења примене прописа и докумената јавних политика.

Последњи корак у архитектури партнерских односа цицилног друштва и државе јесте оснивање Савета за стварање подстицајног окружења за развој цивилног друштва Владе Републике Србије, новог институционалног механизма за трајни и институционални оквир дијалога између институција власти и ОЦД-а, тела чије чланове у изборном процесу који је у току управо бирају организације цивилног друштва, рекао је министар Жигманов.

На Конференцији је говорио и државни секретар Министарства спољних послова Краљевине Норвешке Еивинда Вад Петерсон, а присуствовао је и амбасадор Краљевине Норвешке у Београду Јорн Јелст. У панел дискусијама које су уследиле, бројни учесници разговарали су о могућим начинима управљања кризама у друштву и улози коју могу да имају организације цивилног друштва.