Влада у потпуности спремна да надокнади сву штету од поплава

Влада у потпуности спремна да надокнади сву штету од поплава

30/06/2023 Off By BERB

Фoто: Дарио Константиновић

 

Потпредседница Владе и министарка културе Маја Гојковић посетила је данас општину Ириг где је разговарала са мештанима о последицама које су недавне поплаве оставиле у овој општини и том приликом истакла да ће Влада Србије на најефикаснији могући начин надокнадити штету свим људима који су на било који начин угрожени поплавама током маја и јуна.Гојковић је приликом обиласка општине Ириг, односно Врдника који је претрпео штете током поплаве, истакла да је најважније да овде, као и у 56 општина угрожених поплавама, упркос стресним ситуацијама, није било људских жртава.

Министарка је указала да су јој мештани показали своја домаћинства, а било је и речи о тешким искуствима током поплава. Гојковић је нагласила да је очигледно дошло време када не може да се рачуна на то да можемо да предвидимо како и када ће природа да реагује и да је у ствари наш велики задатак да се у будућности, односно већ од данас, од сутра, посветимо превенцији како бисмо у сваком случају, ако не можемо да спречимо елементарне непогоде, свакако превентивно деловали да штете буде што мање и да спасимо пре свега људске животе.Гојковић је рекла да је Влада Србије на предлог и молбу председника Републике Александра Вучића одмах формирала Координационо тело, на чијем челу је премијерка Ана Брнабић и додала да чланови Владе раде и путују по читавој Србији обилазећи свих 56 општина угрожених последњим поплавама.Министарка је навела да се разговара са људима и најважније је што смо ушли у поступак сабирања износа штета нанетих приликом ових бујичних непогода и додала да су у овој општини оштећена два мања моста.

Она је нагласила да су у Србији највише страдали мостови и највеће штете су на инфраструктурним објектима и нагласила да у општини Ириг није било објеката јавне намене који су страдали.

Гојковић је најавила да ће се видети колика је привердна, а колика штета нанета и појединачно домаћинствима у општини Ириг.

Гојковић је навела да је председник Општине Ириг већ увелико укључен и није ни чекао да се створи радни тим, тако да је спреман да изађе пред Владу Србије са укупном штетом коју је његова општина претрпела. Представници Владе обилази људе у угроженим општинама, јер људи треба да знају да нису сами и да никада неће бити сами. Врло брзо ћемо реаговати и по завршетку активности општинских и градских управа у Србији, док ће Влада ће из буџета Републике Србије надокнадити сву штету коју су људи и општине доживели, најавила је Гојковић.

Према њеним речима, иако ће општине додатно помоћи, Влада Србије је у потпуности спремна да надокнади сву могућу штету како појединачно грађанима, тако и сву укупну штету – инфраструктурну и привредну.„У другим деловима Србије доста су страдали домови здравља, тако да ће бити доста посла а рокови су кратки јер ми желимо што пре да све вратимо у редовно стање, стање пре поплава и да можемо следећи пут да обиђемо већ поправљена домаћинства, али и пројекте које завршава општина. Обрадовали су ме извештајем да већ увелико раде на пројектима санације, али, колико сам разумела, потпуне изградње нова два моста која су овог пута пропала“, поручила је Гојковић и нагалсила да је у општини Ириг неопходно продубљивање канала, како би се смањила могућност да се следећи пут догоде овако велике поплаве и страшне последице.

Гојковић је закључила да је најважније да извучемо поуку и да се бавимо превенцијом, а држава је сада много јача него раније, тако да имамо обезбеђен новац и сва штета ће бити надокнађена.

Председник Општине Ириг Тихомир Стојаковић рекао је да је у поплавама оштећено 25 домаћинства и да је штета причињена на инфраструктури и мањим мостовима и захвалио Маји Гојковић на  посети.

Стојаковић је рекао да је процењена штета за домаћинства око 12 милиона динара, а за инфраструктурне објекте 12 милиона динара, као и да је општина Ириг иако мала општина одмах кренула и пописивање штете, али да не би могли да надокнаде све без подршке Владе Србије и зато је важан долазак потпредседнице Владе, јер показује да ће штета бити надокнађена свим људима који су на било који начин угрожени поплавама.