Неопходна сарадња Србије и Северне Македоније у циљу очувања војних и ратних меморијала

Неопходна сарадња Србије и Северне Македоније у циљу очувања војних и ратних меморијала

29/06/2023 Off By BERB

Фото: Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања

 

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић предводио је државну церемонију обележавања 110. годишњице Брегалничке битке у на брду Каленица у Штипу, у Северној Македонији. Селаковић је том приликом изјавио да је молба, уз захвалност према Oпштини Штип што је омогућила да се данас тамо организује прослава и комеморација, да се у времену које долази, заједно кроз разговоре између две Владе, између два Министарства, уреди и област очувања и одржавања војних и ратних меморијала на територији две братске државе.
Министар Селаковић је истакао да треба следити пример Српске и Македонске цркве, које су се договориле после много деценија, и изразио задовољство што сви заједно у Штипу одају почаст прецима. “Да се договоримо и око тога. Да се договоримо и о доласку на Збрњак, Кајмакчалан, и у Битољ, Удово и Рамне, и овде Каленицу, а да се договоримо и око доласка у Свети Прохорпчињски за Илинден, за који знамо колико је вама важан драга браћо и сестре Македонци и да вас у томе потпуно разумемо“, истакао је Селаковић.
Министар је нагласио да и данас након 110. година од легендарне Брегалничке битке остаје једна поука, подсећајући на Први балкански рат, када су се по први пут у модерној историји, балкански народи договорили мимо великих сила, и тада успели, како је рекао, да истерају петстогодишњег завојевача који је тлачио на нашим просторима. Селаковић је подсетио и да је избио Други балкански рат кад су се по први пут умешале велике силе.
Нека та два рата буду најбоља и најјача поука и порука свима нама који делимо овај прелепи животни простор југоистока Европе нашег Балканског полуострва, подвукао је Селаковић и додао да је увек боље да се договарамо једни са другима, јер једни са другима остајемо овде да живимо, а велики да се баве својим кућама и својим двориштима, јер они никада овде живети неће.
Говорећи о ратним војним меморијалимана на територији Северне Македоније, министар је рекао да се нажалост, данас могу видети само њихови остаци. Он је изјавио да су они негде потпуно уништени, као што је ситуација са Штипом, не само на брду Каленица, већ и на локацији Сења, на локацији градског гробља, односно у Штипу су некада биле три капеле, а данас више не постоји ниједна.
Министар је подсетио да је у марту, током званичне посете Скопљу са надлежним министаркама из два министарства Владе Северне Македоније, разговарао о нужности отпочињања разговора између две Владе, а у циљу постизања споразума о очувању, одржавању и реконструкцији наших војних меморијала, који од Зебрњака до Кајмакчалана се броји десетинама на територији Републике Северне Македоније.

Он је најавио да ће са македонском Владом бити покренути разговори у вези обележавања важних годишњица, међу којима је и обележавање Илиндена у манастиру Светога Прохора Пчињског, за који је заинтересована македонска Влада. Селаковић је рекао да је Србија заинтересована да годишњице победа наше војске и велика страдања наших младића, српске младости с почетка прошлог века на територији Северне Македоније обележава на достојан и достојанствен начин.

Он је додао да је уверен да ће следећи пример одличних политичких односа између две државе, одличних оздрављених односа између наше две цркве, доћи на ред и ово питање, јер би ваљало решити га у руху добро суседских односа, братских односа два народа, међусобног поштовања и разумевања.

Министар Селаковић присуствовао је помену страдалим српским јунацима у Балканским ратовима у Доњем Караслару, општина Велес и том приликом истакао да на том месту почива највећи број српских ратника из ратова 1912-1918. године, када је према његовим речима погинуло готово 10 хиљада војника. Селаковић најавио да ће на јесен, низом манифестација и Свечаном академијом у Београду, на достојанствен и велелепан начин бити обележена 110. годишњица Брегалничке битке, када је погинуло шест хиљада срспких војника.