Prvi kontingent Vojske Srbije u mirovnoj operaciji na Sinaju

Prvi kontingent Vojske Srbije u mirovnoj operaciji na Sinaju

29/06/2023 Off By BERB

Foto: mod.gov.rs

 

U Centru za mirovne operacije u kasarni „Banjica“ u Beogradu danas je održana vojna svečanost povodom ispraćaja prvog kontingenta Vojske Srbije u međunarodnu mirovnu operaciju na Sinajskom poluostrvu.
Reč je o misiji nezavisne mirovne organizacije „Međunarodne snage i posmatrači“ (Multinational Forces and Observers), koja je nastala u skladu sa sporazumom između Arapske Republike Egipat i Države Izrael 1981. godine, sa ciljem sprovođenja bezbednosnih odredaba Egipatsko-izraelskog sporazuma iz 1978. godine.

Vojska Srbije će u ovoj mirovnoj operaciji angažovati desetočlanu inžinjerijsku radnu grupu u sastavu američkog kontingenta, što će biti prvo zajedničko angažovanje naše i američke vojske u misijama izgradnje i očuvanja mira u svetu. Inžinjerci Vojske Srbije će biti zaduženi za inžinjerijske i infrastrukturne radove u kampu misije u južnom delu Sinajskog poluostrva. Oni su prethodno na poligonima i vežbalištima Vojske Srbije prošli specijalističku i taktičku obuku prilagođenu zahtevima misije, kako bi u potpunosti bili spremni za realizaciju dodeljenih zadataka u zoni operacije.

Svečanom ispraćaju su prisustvovali načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović sa saradnicima, državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Kristofer Hil, te rodbina i prijatelji pripadnika Vojske Srbije koji se upućuju u mirovnu operaciju.

Načelnik Generalštaba je ovom prilikom komandiru inžinjerijske jedinice kapetanu prve klase Predragu Živanoviću uručio zastavu Republike Srbije, uz poruku da profesionalno i odgovorno izvršavaju sve dodeljene zadatke u mirovnoj operaciji, dostojno prezentuju lik i delo pripadnika Vojske Srbije i grade dobre odnose sa pripadnicima stranih oružanih snaga.