Интензивни радови на увођењу брзог интернета у селима

Интензивни радови на увођењу брзог интернета у селима

27/06/2023 Off By BERB

Фото: Марина Јанчевић

 

Министар информисања и телекомуникација, Михаило Јовановић, обишао је данас село Кнежица, код Дољевца, у којем су завршени радови на изградњи широкопојасне телекомуникационе инфраструктуре и уведен брзи оптички интернет у прве куће овог села. У селу Кнежица успешно напредује један од најбитнијих пројеката дигитализације у Републици Србији који реализује Министарство информисања и телекомуникација – изградња оптичке, телекомуникационе инфраструктуре којом се обезбеђује брзи интернет, протока преко 100Мб/с у руралним пределима наше земље. Ово је већ 18 село у Србији које је добило брзи интернет од почетка године, док су у 69 села у току интензивни радови. Циљ нам је да прва фаза овог пројекта која обухвата 123 села буде завршена до краја године. Према анализи Светске банке свако повећање покривености територије неке земље брзим интернетом за 10 одсто утиче на повећање бруто друштвеног производа за 1,3-1,4 одсто. С обзиром да је код нас покривености брзим интернетом 75 одсто, а планирамо да буде 99 одсто, то значи значајно повећање бруто друштвеног производа од око 3,2-3,3 одсто, рекао је министар Јовановић.Он је додао да је ресорно министарство направило план да се до 2025. године уведе брзи интернет у више од 700 села, да се у ту сврху изгради више од 4.700 км оптичких траса и да се повеже више од 120.000 домаћинстава и око 720 школских објеката.

Општина Дољевац је, иначе, једна од 56 у Србији које су биле погођене поплавама током овог месеца. Ванредно стање је проглашено на територији КО Шарлинац, Шајиновац, Орљане, Дољевац и Макиш, где је поплављено око 150ha пољопривредног земљишта и 300 стамбених објеката. Извештај о насталој штети је достављен Радној групи Владе Републике Србије за координацију активности на санацији последица од поплава.

Увођењем брзог интернета у селима обезбеђује се доступност услуга електронске управе, дигитална настава и дигитални садржаји и у најмањим, истуреним одељењима основних школа у Србији, покретање бизниса и могућности да се користи електронска трговина како би пољопривредни и други производи били доступни у сваком тренутку преко интернета, као и праћење мултимедијалног садржаја – више стотина телевизијских канала, забавног и научног програма, спортског и филмског програма, фиксне и мобилне телефоније.Током посете ОШ „Вук Караџић“ у селу Кнежица, Министарство информисања и телекомуникација је заједно са Телекомом Србија опремило школу са лаптоп рачунарима. Поред министра Јовановића, догађају су присуствовали и генерални директор Roaming Network, Раде Вујовић, извршни директор за технику у Телекому Србија, Ђорђе Маровић, заменик председника Општине Дољевац, Милош Вукотић и директор ОШ „Вук Караџић“, Горан Илић.

Напредак у реализацији овог пројекта и план за повезивање села се налази на сајту Министарства mit.gov.rs .