Отворен 11. куп Математичке гимназије у Београду

Отворен 11. куп Математичке гимназије у Београду

26/06/2023 Off By BERB

Фото: Драгица Гавриловић Пивљанин

 

Вршилац дужности министра просвете Ђорђе Милићевић отворио је данас 11. Куп Математичке гимназије и том приликом изјавио да се у школама у Србији традиционално негује математика као наука и да Србија има велики број талентованих ученика.
Милићевић је рекао да су наши ученици раме уз раме са својим вршњацима из целог света, а често и испред њих, чему сведоче њихови бројни успеси на међународним такмичењима на којима својим знањем на најбољи начин промовишу своју школу, земљу и народ.

Он је нагласио да су знање и енергија које млади поседују покретачи будућег развоја Србије и додао да у даљем учењу и напредовању ученици имају подршку својих наставника и читавог просветног система.

Према његовим речима, у гимназијама широм Србије има доста одељења специјализованих за ученике надарене за математику, док Математичка гимназија са правом има и са успехом носи статус школе од посебног националног значаја. Он је додао да Министарство сваке године помаже реализацију такмичења и смотри, и стипендијама и кредитима подстиче најбоље ученике и студенте да наставе школовање.

Вршилац дужности министра просвете истакао је да му је велика част што је у друштву више од стотину младих и талентованих ученика из Србије, али и из Немачке, Бугарске, Хрватске, Румуније, Словеније.
Милићевић је истакао да сама чињеница да млади учествују на 11. Купу Математичке гимназије, који је највећи скуп оваквог типа у Србији, али и у региону, говори да су данас ту најбољи од најбољих.

Министар је поручио да је циљ скупа да подстакне размену идеја и популаризује математику, физику, информатику, али и шах. Куп се одржава у организацији Математичке гимназије, а под покровитељством Министарства просвете.