Дачић примио амбасадора Марока Белхажа

Дачић примио амбасадора Марока Белхажа

26/06/2023 Off By BERB

Фото: МСП/Дијана Вукомановић

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић састао се данас са амбасадором Краљевине Мароко у Републици Србији Мухамедом Белхажом и разговарао o могућностима за даље интензивирање и оснаживање добрих билатералних односа Републике Србије и Краљевине Мароко.

 

Министар Дачић је истакао дугогодишње, традиционално пријатељске везе две земље, као и спремност Републике Србије да настави да развија свеукупну сарадњу са Мароком, укључујући размене посета на високом и највишем нивоу, те је искористио прилику да понови позив свом мароканском колеги, министру спољних послова Насеру Бурити, да посети Србију.

Дачић је рекао да је прошле године обележено 65 година од успостављања дипломатских односа, што је био идеалан тренутак да се народи у Србији и Мароку узајамно упознају с нашим културама, уметношћу и историјом, кроз бројне догађаје организоване током читаве године. Ипак, подвукао је да је пред нама још дуг пут у развоју наших економских и трговинских веза како би оне у стопу пратиле изврстан ниво наших политичких односа.

Амбасадор Краљевине Мароко у Републици Србији Белхаж искористио је прилику да министру Дачићу уручи честитку мароканског министра спољних послова Насера Бурите поводом избора Републике Србије за домаћина специјализоване изложбе EXPO2027.

Шеф српске дипломатије Дачић истакао је да је у телефонском разговору са министром спољних послова Марока Буритом изразио захвалност Мароку на доследној и стабилној подршци очивању суверенитета и територијалног интегритета Србије, у складу са међународним правом.

Министар Дачић поновио је подршку Србије територијалном интегритету Краљевине Мароко, као и принципијелан став против сецесионизма и сепаратизма. Такође је поновио подршку Србије напорима Уједињених нација да се нађе реалистично, прагматично и одрживо политичко решење сахарског питања, у духу реализма и компромиса, које је у потпуности у складу са релевантним резолуцијама УН.