Одржано такмичење у области образовне роботике

Одржано такмичење у области образовне роботике

24/06/2023 Off By BERB

Фото: Ранко Јурјевић

 

Министар информисања и телекомуникација у Влади Републике Србије Михаило Јовановић присуствовао је данас пилот такмичењу из области образовне роботике Звездара „ROBOHackaton“ у Научно-технолошком парку у Београду.

 

Mинистар Јовановић је нагласио да је од 2017. године, када су дигитализација и образовање постали два кључна приоритета Владе Републике Србије, реализовано доста битних пројеката који су допринели да Србија постане један од лидера 4. индустријске револуције.

Информатика и рачунарство је постао обавезан предмет у основној школи и већ имамо трећу генерацију деце која су на овај начин завршила основну школу учећи програмске језике, припремљене за алгоритамски начин размишљања. Кроз пројекат Повезане школе увели смо брзи интернет и изградили бежичну локалну рачунарску мрежу у свих 1843 матичних и већих издвојених објеката основних и средњих школа. Србија је једна од 11 земаља у свету која има програме вештачке интелигенције који се спроводе у основном и средњем образовању. Уверен сам да ће сутра, након окончаних студија, многи од ових малишана својим знањем, иницијативама, креативношћу и идејама даље мењати наше друштво у неким новим технолошким револуцијама, додао је министар.

На ROBOHackaton-у такмичила су се деца узраста од 10 до 12 година, која су била подељена у 10 тимова, а уз помоћ ментора сваки тим је радио на изградњи свог робота. На крају дана сваки тим је демонстрирао способности свог робота.

Визија овог такмичења је оснажена искуством из Румуније, која је 2018. године покренула национално такмичење у образовној роботици са отвореним хардвером користећи платформу nextlab.tech за изградњу виртуалне дигиталне библиотеке са лекцијама из роботике. Циљ је да се модернизује учење користећи снагу вештачке интелигенције преко адаптибилне платформе за учење која ће значајно смањити обим предавања и омогућиће сваком заинтересованом наставнику и професору да пренесе ученицима лекције из роботике, програмирања и других напредних предмета као што су сајбер безбедност, 3Д штампање, машинско учење, виртуелна стварност и вештачка интелигенција.

Такмичење је подржано од стране Министарства информисања и телекомуникација и Градске општине Звездара, а организује се у сарадњи са Националним институтом за истраживање и развој сајбер безбедности Румуније и компанијом Nextlab.tech из Румуније.