Интензивирање дијалога позитиван импулс за знатно боље односе Србије и Хрватске

Интензивирање дијалога позитиван импулс за знатно боље односе Србије и Хрватске

23/06/2023 Off By BERB

Фото: Влада Србије

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и председник Владе Хрватске Андреј Пленковић отворили су данас на свечаној церемонији у Суботици Хрватски дом – Матице.

Брнабић је, на свечаности поводом отварања тог дома и прославе празника хрватске заједнице у Србији – Дана рођења бискупа Ивана Антуновића, која је почела интонирањем српске и хрватске химне, поручила да Србија сматра да су односи са Хрватском важни и да је заинтересована за унапређење узајамно корисне сарадње.

Она је оценила да данашња посета хрватског премијера Пленковића Суботици и њена недавна посета Загребу дају позитиван импулс за формирање знатно бољих односа у будућности.

Изузетно је важно то што само започели са интензивирањем дијалога и посета, и само у овој години имали смо шест посета, односно састанака на високом и највишем нивоу, навела је премијерка.

Председница Владе је изразила уверење да ће ово бити изузетно важно за даље стварање климе за разговоре и приближавање решавању отворених питања двеју земаља, која су отворена више деценија.

Брнабић је подсетила на то да је и у Загребу у априлу ове године рекла да Србија сматра да су односи са Хрватском веома важни, при чему је изразила задовољство због тога што премијер Хрватске борави у Суботици након непуна два месеца од сусрета у Загребу, где су заједно присуствовали Скупштини Српског народног Вијећа.

Према њеним речима, Србија и Хрватска деле много тога, и лепог и ружног, и није тајна да нас још оптерећују тешке последице заједничке историје, што је неретко доводило до захађења односа.

Она је указала на то да се свако, па и најмање захлађење односа увек прво осети међу припадницима мањинских националних заједница, односно Срба у Хрватској и Хрвата у Србији.

И то је, такође, један од разлога због којег је председник Србије Александар Вучић најавио да ће Србија искрено радити на отопљавању односа са Хрватском. у нади да ћемо дати све да најпре поштујемо једни друге, да сарађујемо, уз разумевање и сагледавање заједничких интереса и потреба на бази европских вредности, а што би допринело даљем просперитету читавог региона, поручила је Брнабић.

Она је изразила задовољство због блиске сарадње припадника српске националне мањине у Хрватској и хрватске нациналне мањине у Србији, додавши да ће ова година остати упамћена и по томе што је 5. јануара у Загребу потписана Декларација о сарадњи Срба из Хрватске и Хрвата из Србије.

Србија, како је навела, посвећено подржава хрватску националну мањину када је у питању остваривање права у области образовања, информисања, културе, политичког деловања и наставиће да издваја средства за те намене.

Брнабић је пренела да је о томе разговарала и са премијером Пленковићем, и поручила да ће се Србија трудити да издваја све више и да то буде добро таргетирано, тако да Хрватска заједница у Србији то осети.

Позитиван однос државе према националним питањима је од изузетне важности за усмеравање једног друштва ка плурализму, толеранцији и инклузији, чему тежи Влада Србије, нагласила је она.

Председница Владе је рекла да ће Хрватски дом – Матица бити седиште три институције хрватске заједнице у Србији и служиће не само као центар за промоцију хрватске културе и уметности, већ ће бити и место сусрета људи из обе земље.

Данас јасно показујемо да смо спремни да градимо и јачамо наше односе и да инвестирамо у заједничку будућност, али и да поштујемо и ценимо заједничку баштину, закључила је Брнабић.

Брнабић и Пленковић су претходно у Градској кући у Суботици одржали билатерални састанак, а потом је одржан састанак представника владa Србије и Хрватске.