Предузети превентивне мере у сусрет новом невремену

Предузети превентивне мере у сусрет новом невремену

23/06/2023 Off By BERB

На основу упозорења РХМЗ-а за период од 23. до 25. јуна ове године на јаке пљускове, грмљавину, појаву града и јак олујни северозападни ветар, а с обзиром на поплаве из претходног периода и засићеност земљишта водом, Сектор за ванредне ситуације МУП-а проследио је упозорење за предузимање превентивних и оперативних мера у циљу спречавања и отклањања последица временских непогода и заштите живота људи, материјалних и културних добара, као и спремности за евентуално суочавање са ризиком од поплава и појаве бујичних поплава и могућности хитног реаговања.

 

Упозорење за предузимање превентивних мера прослеђено је преко свих 27 организационих јединица у Србији, градоначелницима, председницима општина као и начелницима управних округа, као командантима штабова за ванредне ситуације.

У циљу спремности за евентуално суочавање са ризиком од поплава и појаве бујичних поплава, указано је да се обезбеди могућност хитног реаговања, као и да се ставе у приправност надлежне комуналне службе и сви остали субјекти који су оспособљени за реаговање у оваквим ситуацијама.

Такође, у сарадњи са представницима водопривредних предузећа, надлежним инспекцијским и комуналним службама, потребно је извршити процену тренутног стања заштитне инфраструктуре на рекама, са посебном пажњом на већ идентификоване критичне локације и на појаву нових критичних места.