Гојковић са представницима градова и општина о обнови установа културе

Гојковић са представницима градова и општина о обнови установа културе

19/06/2023 Off By BERB

Фото: Горан Златковић

 

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе Маја Гојковић одржала је данас састанак са 33 градоначелника и председника општина у Србији, који су ове године добили средства Министарства културе за изградњу, обнову и адаптацију културних центара и других објеката културе на конкурсу „Градови у фокусу 2023“.

 

За конкурс „Градови у фокусу” опредељено је 350 милиона динара, као што је то био случај и претходне две године, што је омогућило да се у овом периоду до сада обнови 78 објеката, а у овој години и нова 33 објекта ће добити нов и модеран изглед.

Гојковић је нагласила да су градови и општине показали велику заинтересованост и ове године да уз подршку Министарства раде на обнови инфраструктуре у култури, чиме се ствара амбијент за квалитетније услове рада многих домова културе, музеја, архива, библиотека и других установа културе широм Србије и позвала их да у што краћем року крену у реализацију подржаних пројеката.
Гојковић је указала да су на овај начин, у највећем броју случајева деценијама девастирани објекти, у последњих неколико година добили нови сјај и могућност да се одржавају културни програми најразличитијих форми, а грађани нове и модерне просторе за културни садржај.

Путем конкурса „Градови у фокусу“, који је први пут покренут 2016. године, у значајној мери обновљена је инфраструктура у бројним локалним самоуправама. Од 2016. године подржано је 149 пројеката – обнова и реконструкција културних центара, позоришта, биоскопа, музеја и галерија и укупно је опредељено више од 1,5 милијарде динара, од чега је само у последње две године издвојено 700 милиона динара за 78 пројеката.