Slovenija će nastaviti da podržava Srbiju na putu ka EU

Slovenija će nastaviti da podržava Srbiju na putu ka EU

15/06/2023 Off By BERB

Foto: Tanjug

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, nakon razgovora sa predsednicom Slovenije Natašom Pirc Musar, da su ekonomski odnosi dveju zemalja veoma dobri, te da se očekuje da će spoljnotrgovinska razmena ove godine dostići dve milijarde evra.

Vučić je, na zajedničkoj konferenciji za novinare u Palati Srbija, istakao da je Slovenija jedan od najvećih investitora u Srbiji i izrazio uverenje da je sve više i naših privrednika koji žele da ulažu u tu zemlju.

On je preneo da je na sastanku bilo reči i o bilateralnoj agendi u vezi sa sukcesijom i kulturnim nasleđem, dodajući da je uveren u to da dve zemlje i po tim pitanjima u narednom periodu mogu da ostvare napredak.

Od ključnog značaja su bili naši razgovori o evropskom putu Srbije i stanju na Zapadnom Balkanu. Svoju sagovornicu sam upoznao sa viđenjem koje Srbija ima povodom svega što se događa u našem okruženju i našom željom da se sačuvaju mir, stabilnost i slobodan protok ljudi, robe, usluga i kapitala, naglasio je predsednik.

Vučić je predsednicu Slovenije obavestio o odnosima sa Prištinom i neophodnosti deeskalacije, i tom prilikom joj preneo zahvalnost na tome što je želela da čuje argumentaciju naše zemlje.

On je istovremeno najavio da će Srbija učestvovati u procesu Brdo–Brioni, koji u septembru organizuju Slovenija i Hrvatska.

Prema njegovim rečima, veoma je važno infrastrukturno povezivanje dveju zemalja i Srbija je uvek bila za to da se brzom prugom povežemo sa Ljubljanom preko Zagreba, ali za to 2015. godine nismo naišli na razumevanje u Hrvatskoj, pri čemu se situacija sada promenila i možemo da uspostavimo dobre infrastrukturne veze.

Predsednik je takođe iskazao zahvalnost Pirc Musar na podršci Srbiji kada je reč o procesu evrointegracija naše zemlje.

Predsednica Slovenije je poručila da će Slovenija nastaviti sa podrškom Srbiji na putu ka EU i ponovila da je politička i privredna saradnja dveju zemalja na visokom nivou, da je vrednost trgovinske razmene trenutno dve milijarde evra na godišnjem nivou i da ima prostora za njeno unapređenje.

Pirc Musar je, kada je reč o situaciji na Kosovu i Metohiji, naglasila da je dijalog jedini put i da Priština mora da uradi svoj deo posla, pre svega kada je reč o osnivanju ZSO, a što je dogovoreno sporazumom još 2013. godine.

Ona je iskazala i zahvalnost predsedniku Vučiću na tome što će prisustvovati skupu na Brionima u septembru, jer je, kako je ocenila, izuzetno značajno da na tom nivou gajimo dijalog.

Region Zapadnog Balkana je oblast koju EU želi unutar svojih granica, a Brioni mogu da doprinesu tome. Zagovornik sam priključenja mnogih država Uniji i Slovenija će ih podržavati na tom putu. Ubeđena sam da je evropski put pravi put, ponovila je Pirc Musar.

Ona je dodala da je tokom današnjeg sastanka pokrenuto pitanje sukcesije, pri čemu je predsednik Srbije obećao da će učiniti sve da se ubrza postupak rešavanja pitanja arhiva.

Predsednica Slovenije je izrazila i saučešće zbog žrtava tragedija u školi „Vladislav Ribnikar” i u Mladenovcu.