Гојковић председавала завршном седницом Одбора за обележавање 100 година од рођења Дејана Медаковића

Гојковић председавала завршном седницом Одбора за обележавање 100 година од рођења Дејана Медаковића

15/06/2023 Off By BERB

Фото: Дарио Константиновић

 

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе Маја Гојковић председавала је данас завршном седницом Одбора за обележавање 100 година од рођења Дејана Медаковића на којој је поднет и извештај о раду тог Одбора и том приликом најавила да ће Министарство културе на иницијативу Вукове задужбине и издавачке куће „Прометеј“ подржати ливење три бисте Дејана Медаковића, које ће бити постављене у установама које су обележиле његов животни пут и радни век.

 

Гојковић је на седнци одржаној у Вуковој задужбини у Београду рекла да јој је велика част што је Министарство културе учествовало у обележавању ове важне и вредне годишњицe и додала да је Дејан Медаковић био јединствена личност наше културе и науке, ерудита најплеменитијег кова и велики патриота.

„Излишно је, а и претенциозно говорити вама – породици, пријатељима и сарадницима Дејана Медаковића о томе колико су његово целокупно дело и посвећен рад на очувању и неговању културног и националног идентитета значајни за српски народ, његову државу и културу“, поручила је министарка.

Она је навела да није велики број примера да за некога у јавности важи јединствена оцена да је био ренесансна личност, ретког талента и свестраности, чија појава је обележила читаву једну епоху.

„О Дејану Медаковићу могли бисмо да говоримо данима, и зато је добро што смо један век од његовог рођења достојно обележили бројним програмима посвећеним његовом драгоценом и аутентичном делу“, додала је Гојковић.

Такође је нагласила да је као министар културе, посебно поносна на то што Министарство у континуитету подржава издавање његових „Изабраних дела из историје уметности“, као и на то што је подржало издавање монументалног дела „Српски сликари 18-20. века“.

„Иако је и његово доба било обележено турбулентним историјским догађајима, чини се да је савремени свет још оптерећенији изазовима и стрепњама, а да много тога што се тренутно дешава на глобалном нивоу указује на магловиту и неизвесну будућност“, рекла је Гојковић.

„Управо зато морамо непрестано, а не само поводом обележавања стогодишњице његовог рођења, да се враћамо лику и делу Дејана Медаковића и његовој мудрости, јер се у њима налазе бројни, ако не и сви, одговори на недоумице и бојазни човека данашњице“, додала је.

Она је захвалила свима који су заједничким снагама допринели томе да се ода заслужена почаст великану наше историје, науке и културе.

„То је наша дужност и обавеза, али и нешто што се обавља из срца и са радошћу. Наше наслеђе и личности које су га стварале су највредније што имамо, и зато ћемо наставити да марљиво радимо на томе да они буду што више присутни у јавном животу и препознати као највеће богатство Србије и српског народа“, навела је Гојковић.

Она је чланове Одбора информисала о томе да је Министарство културе прихватило иницијативу Вукове задужбине и издавачке куће „Прометеј“ и да ће средствима у износу од 561.000 динара подржати ливење три бисте Дејана Медаковића. Оне ће бити постављене у установама које су обележиле његов животни пут и радни век: у Карловачкој гимназији, Вуковој задужбини и Српској академији наука и уметности или Матици српској.

Извештај о раду Одбора представили су председник Организационог одбора и председник Скупштине Вукове задужбине проф. др Бошко Сувајџић и потпредседник Организационог одбора и директор ИК “Прометеј” Зоран Колунџија.

Сувајџић је истакао је да је Дејан Медаковић једна од најистакнутијих личности 20. века, био не само 17 година председник Вукове задужбине, већ је истински баштинио и преносио Вукову заоставштину. Сувајџић је, представљајући извештај Одбора за обележавање 100 година од рођења Дејана Медаковића, нагласио да је Медаковић изузетним научним животом промовисао трајне вредности српске културе и историје, као и националног и културног идентитета.

Зоран Колунџија је указао да дело Медаковића има велику вредност и захвалио потпредседници Владе и Министарству културе на подршци да се 7.јула у Сремским Карловцима открије његова биста.

Син Дејана Медаковића, Павле Медаковић захвалио је на свему што је урађено у оквиру обележавања 100 година од рођења и посебно изразио задовољство због предстојећег постављања бисте у Сремским Карловцима, а председник Српске академије наука и уметности Зоран Кнежевић је истакао да САНУ остаје привржена очувању сећања на Медаковића како би се његово дело очувало и пренело новим генерацијама.

На иницијативу Вукове задужбине и Издавачке куће „Прометеј“, 1. марта 2022. у Вуковој задужбини основан је Одбор за обележавање стогодишњице од рођења Дејана Медаковића, научника, историчара уметности, историчара културe, јавног радника, књижевника.

У Одбору су представници Министарства културе, Покрајинске владе, градова Новог Сада, Београда и Сремских Карловаца, САНУ, Матице српске, Народног музеја Србије, Филозофског факултета у Београду, Галерије Матице српске, чланови породице, пријатељи и сарадници Дејана Медаковића.

У склопу обележавања тог важног датума одржани су бројни скупови и свечане академије посвећене Дејану Медаковићу- у Вуковој задужбини, у Српској академији наука и уметности, у Матици српској, на Вуковом сабору у Тршићу, у Сремским Карловцима и у Новом Саду.

Одбор је иницирао и објављивање пригодне поштанске марке са ликом Дејана Медаковића. Посебне активности имала су места значајна за живот и рад академика Дејана Медаковића па је тако у Сремским Карловцима – месту где је Дејан Медаковић завршио гимназију и где је добио титулу почасног грађанина једна улица понела име Дејана Медаковића, а донете је одлука о постављању спомен–плоче на кућу у којој је боравио.