Ветар велики потенцијал за добијање електричне енергије

Ветар велики потенцијал за добијање електричне енергије

15/06/2023 Off By BERB

Фото: Емилија Јовановић/МРЕ

 

Да бисмо били успешни у енергетској транзицији неопходно је да паметно искористимо све природне потенцијале којим располажемо, међу којима је и ветар, изјавила је министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић на свечаности коју је „Удружење обновљиви извори енергије Србије“ организовало у ветропарку „Елицио“ у Алибунару поводом Светског дана ветра.

 

Ђедовић је нагласила да студије показују да је израчуната снага ветра у најветровитијем подручју Републике Србије упоредива са европском, али да тренутно из ветра добијамо тек 3% електричне енергије.

„Ипак, недавно смо оборили мали рекорд. Први пут смо били међу првих десет земља у Европи са 11% удела производње из ветра на дневном нивоу у националном миксу, захваљујући раду 8 ветроелектрана у Србији капацитета 400 МW у које је уложено 730 милиона евра“, рекла је министарка.

Она је подсетила да су Влада РС и Министарство рударства и енергетике покренули аукције за доделу тржишних премија за ОИЕ, које ће за резултат имати 450 нових зелених мегавата, а у наредне три године 1.300 МW, који ће унапредити енергетску сигурност и смањити негативне утицаје енергетике на животну средину.

„Верујемо да ће аукције бити покретач новог великог инвестиционог циклуса. Оптимизам заснивамо на чињеници да има више од 1.000 МW спремних пројеката ветроелектрана. Аукцијама ћемо подстаћи прилив директних страних инвестиција, раст БДП-а, развој грађевинске индустрије, уз потенцијално смањење трошкова електричне енергије и сигурније снабдевање наше привреде и грађана. И не само то, процена је да ће успешном реализацијом аукција, Електропривреда Србије приходовати више од 3 милиона евра на годишњем нивоу, узимајући у обзир релевантне тржишне цене”, поручила је Ђедовић.