Продубљивање сарадње у области науке између Србије и Француске

Продубљивање сарадње у области науке између Србије и Француске

14/06/2023 Off By BERB

Foto: nitra.gov.rs

 

Министарка науке, технолошког развоја и иновација, Јелена Беговић, током радне посете Републици Француској у оквиру програма Мисија Француска, састала се са министарком високог образовања, истраживања и иновација Француске Силви Ретејо.

 

Министарка Беговић је том приликом, позвала министарку Ретејо да учествује на BioTech Форуму који ће бити одржан у октобру у Београду, и указала на значај веће сарадње у области науке између две земље, и изразила своју жељу да Србија заузме заслужено место на глобалној мапи науке и иновација.

За науку у Србији било би од значаја да се по први пут организују панели на министарском нивоу, везани за науку и иновације, како би Србија добила своје заслужено место на глобалној мапи науке, знања и иновација, рекла је овом приликом Беговић.

Министарке су разговарале о Био кластеру у Француској и могућностима за већу сарадњу између универзитета у Србији и Француској, као и о програмима за размену истраживача. Министарка Ретејо представила је програме који подржавају укључивање науке у сектор иновација, док је министарка Беговић представила БИО4 кампус и иновациони еко систем у Републици Србији.

Током посете, делегација је такође посетила Station F, највећи стартап кампус у Француској са преко 1000 стартап компанија и малих истраживачко-развојних центара. Четири стартапа из Србије укључена су у њихове програме.

У оквиру ове радне посете, такође су планирани састанци са представницима Националног института за здравље и медицинска истраживања (INSERM), извршним директором BPI France и генералним директором Националног центра за свемирске студије (CNES), посета Институту за ретке болести, као и посета конференцији VivaTech.

У делегацији Републике Србије, поред представника Министарства науке, технолошког развоја и иновација, присутни су и проф. др Владимир Црнојевић, директор института Биосенс, представници Научно-технолошког парка Београд и победници Студије случаја коју је организовала Амбасада Француске у Београду, а који представљају стартап компаније из Србије.