Акцијом тржишне инспекције спречена продаја потенцијално опасне робе

Акцијом тржишне инспекције спречена продаја потенцијално опасне робе

14/06/2023 Off By BERB

Фото: МУСТ/Ђ.К.

 

Вршилац дужности помоћника министра унутрашње и спољне трговине и главни тржишни инспектор Александар Адамовић изјавио је данас да је у великој акцији усмереној ка сузбијању пласирања фалсификованих производа на српско тржиште, током јучерашњег дана одузето је 22.500 килограма прашка за прање веша марке „Ariel-Aqua Pudra“, чиме је спречено да се тај кривотворени производ нађе у употреби код купаца и уједно је избегнута потенцијална опасност по здравље наших грађана.

 

Поменути прашак био је намењен кућној употреби и налази се у паковањима од по 10 килограма, а његова амбалажа у највећој мери подсећа на оригиналан производ. Детаљним проверама у сарадњи са преставницима компаније „Procter & Gamble“, а која је и носилац права интелектуалне својине, недвосмислено је утврђено да је реч о фалсификату који је на српско тржиште увезен из Турске.

Сектор тржишне инспекције Министарства трговине, такође је током јучерашњег дана, у сарадњи са надлежним Тужилаштвом и припадницима МУП-а Републике Србије, спровео акцију на подручју Руме, када је одузето 110 литара концетрованог инсектицида „CORAGEN 20 SC“.

Овај кривотворени производ запакован је у амбалажу скоро идентичну оригиналном паковању, али је на основу додатних анализа утврђено да је реч о фалсификату, што је потврђено и од стране представника компаније „FMC Corporation“, која је носилац права интелектуалне својине“. Одузимањем овог фалсификованог производа, спречено да се у употреби код пољопривредних произвођача у нашој земљи нађе наведена количина неиспитаног и кривотвореног инсектицида, довољна за запрашивање различитих воћарских и повртарских култура на површини већој од 400 хектара.

„Не смемо допустити да наше пољопривредне производе, које купујемо на пијацама и маркетима, „трују“ овако опасна хемијска средства, произведена уз злоупотребу туђег жига, без икаквог надзора, контроле и поштовања стандарда који важе у нашој земљи“, нагласио је помоћник министра Александар Адамовић.

Сектор тржишне инспекције Министарства трговине самостално и у сарадњи са другим државним органима и представницима компанија које су носиоци права интелектуалне својине, наставиће да интензивно спроводи акције на плану сузбијања сиве економије и пласирања фалсификованих производа на српско тржиште. Овакво деловање инспекције има за примарни циљ заштиту потрошача, будући да се кривотворени производи не смеју никако тратирати као безбедни, нити смеју да пружају привид исправности и квалитета.

„У акцији током протекле седмице Сектор тржишне инспекције је одузео кривотворену текстилну робу различитих светских робних марки, у вредности од око 100 хиљада евра. Кривотворени производи након окончања поступка биће уништени, јер њима ни под којим условима није место на српском тржишту, а такав став потврђује и чињеница да је кроз своје редовне и ванредне надзоре Сектор тржишне инспекције од јануара 2023. године са српског тржишта уклонио око 100.000 комада фалсификованих производа, чија вредност превазилази стотине хиљада евра“, закључио је Адамовић.