Oбележен Светски дан добровољних давалаца крви

Oбележен Светски дан добровољних давалаца крви

13/06/2023 Off By BERB

Фото: Црвени крст Србије

Данас је у Уметничком павиљону Цвијета Зузорић обележен Светски дан добровољних давалаца крви. Присутнима су се обратили др Милутин Михајловић, потпредседник Црвеног крста Србије, др Јелена Јанковић, помоћница министарке здравља Републике Србије и др Војислав Радосављевић, заменик директора за биомедицину Министарства здравља.

 

Михајловић je подсетио да је свако појединачно давање крви или плазме драгоцен дар за спасавање живота, те да су редовне донације кључ за изградњу безбедног и одрживог снабдевања.

„Црвени крст у Србији заједно са овлашћеним трансфузијским установама ради на промоцији, регрутовању и задржавању давалаца крви као и на прикупљању јединица крви толико потребних за различите медицинске интервенције, јер готово да не постоји клиника која не примењује трансфузију крви“, казао је Михајловић. Он је истакао да је сваком седмом пацијенту који се лечи у нашој земљи потребна нека компонента крви током лечења и да им тад могу помоћи само добровољни даваоци крви. „Нема замене за крв. Успешност програма добровољног давања крви карактерише широко и активно учешће целе популације, свакога дана као и у ситуацијама несрећа. Зато велико хвала свима вама који дајете сјајан пример солидарности дарујући крв“ закључио је Михајловић.

Јанковић је казала да је протекле године у Србији прикупљено преко 208.000 јединица крви, а да је ове године тренд још бољи. „У периоду само до априла прикупљено је 6,500 jeдиница крви више него прошле године. Тај тренд треба да наставимо“, истакла је она. „Захваљујем се свима вама који омогућавате да крв стигне до пацијената јер је потреба за крвљу универзална. Зато свет прославља овај дан, зато државе брину о својим системима регрутовања и задржавања давалаца“, рекла је Јанковић. Доктор Радосављевић нагласио је значај добровољних давалаца крви и честитао свима овај дан.

На свечаности је Душан Мијатовић представио резултате Истраживања задовољства добровољних давалаца крви током пандемије КОВИД 19 које је спровео Црвени крст Србије. Уручене су и награде најуспешнијим ученицима на конкурсу „Крв живот значи“, као и признања „Најхуманији град“ и „Најхуманија општина“.

Ове године остварен је одличан одзив школа и ученика на конкурс „Крв живот значи“. Учествовало је чак 35.500 ученика из 135 средина/организација Црвеног крста из Србије, из 703 основне школе и 141 средње школе.

Овогодишњи победници долазе из следећих средина: из Београда (Стари град, Гроцка, Младеновац, Сурчин, Земун и Савски венац), из Војводине (Нови Сад, и Сомбор) као и из Ниша, Крагујевца, Лапова, Аранђеловца, Шапца, Ужица, Параћина, Јагодине, Трстеника и Мионице.

Првопласирани су награђени летовањем у одмаралишту Црвеног крста Србије „Криста Ђорђевић“ у Баошићима у периоду од 5. до 15. јула, а наставници као и другопласирани и трећепласирани ученици добиће вредне награде и успомене на овај дан.

Ове године најбоље резултате у области добровољног давалаштва крви имала су три града: Пожаревац, Пирот и Врање. У своје средине они се враћају са признањем „Најхуманији град“, док су признање „Најхуманија општина“ понеле следеће општине: Прешево, Лазаревац, Штрпце, Деспотовац, Инђија, Бачка Паланка, Бабушница и Обреновац.

Почев од 2005. године, када су 192 земље чланице Светске здравствене организације прогласиле његово међународно обележавање, Светски дан добровољних давалаца крви редовно се обележава на глобалном плану. Неизмерна захвалност свим добровољним даваоцима крви за њихов племенити чин давалаштва, представља носећу идеју обележавања овог датума.

За обележавање Светског дана добровољних давалаца крви одабран је 14. јун из посебног разлога: на овај дан, 1868. године рођен је славни аустријски научник др Карл Ландштајнер, чије је откриће АБО система крвних група овенчано Нобеловом наградом за физиологију и медицину 1930. године. Овогодишњи град домаћин Светског дана добровољних давалаца крви 14. јуна је Алжир.
Министарство здравља Републике Србије је 28.03.2023. формирало посебу радну групу за кампању за промоцију, регрутовање и задржавање добровољних давалаца крви и компонената крви.

Радна група је дефинисала да кампања траје од 1. јуна до 30. септембра под називом „БЕЗ ДАВАЛАЦА КРВИ, ЖИВОТУ СУ РУКЕ ВЕЗАНЕ“.