Ministar Vučević posetio 55. vazduhoplovnu grupu u kiparskoj vazduhoplovnoj bazi „Andreas Papandreu”

Ministar Vučević posetio 55. vazduhoplovnu grupu u kiparskoj vazduhoplovnoj bazi „Andreas Papandreu”

13/06/2023 Off By BERB

Foto: mod.gov.rs

 

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević, u nastavku posete Republici Kipar, obišao je danas vazduhoplovnu bazu „Andreas Papandreu” u Pafosu i 55. vazduhoplovnu grupu u sastavu Ratnog vazduhoplovstva Republike Kipar.

 

Ministra Vučevića i članove delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije dočekao je komandant baze pukovnik Mihail Mihail, nakon čega su prisustvovali prezentaciji pripadnika komande i najiskusnijih pilota o strukturi i organizaciji 55. vazduhoplovne grupe i te vazduhoplovne baze.

Tokom obilaska vazduhoplovne baze, ministru Vučeviću predstavljena su dva tipa vazduhoplova sa opremom i naoružanjem kojima je ta jedinica opremljena, a to su helikopteri Mi-35 P i „Gazela SA 342”.

U vazduhoplovnoj bazi „Andreas Papandreu” ministru Vučeviću, prilikom današnje posete, uručena je plaketa.

Reč je o jedinici sa kojom je Ratno vazduhoplovstvo i PVO Vojske Srbije i do sada ostvarivalo saradnju, a ta saradnja će biti značajno proširena zbog budućih planova nabavke vazduhoplova. Vazduhoplovne jedinice Srbije i Kipra opremaju se sledećom generacijom lakih borbenih helikoptera H-145, a trenutno imamo i sličnu vazduhoplovnu tehniku te se očekuje dalja razmena iskustva u neposrednoj budućnosti i tokom dužeg perioda između jedinica našeg RV i PVO i te kiparske jedinice.