Србија наступа на Kвадријеналу у Прагу

Србија наступа на Kвадријеналу у Прагу

09/06/2023 Off By BERB

Фото: Немања Кнежевић

 

На Квадријеналу 2023. у Прагу од 8. до 18. јуна, најзначајнијој светској манифестацији посвећеној сценском дизајну и сценском простору, Република Србија има представнике у две категорије: Секција земаља и региона (Section of Countries and Regions) и Студентска изложба (Student Exhibition) са заједничком темом „О нежности, сновима и одговорности“.

 

Национална поставка посвећена је изузетним људима и/или њиховим радовима, док се студентска бави изузетним причама о посебним просторима младих људи, местима о којима мисле и сањају. Специфичност оба рада огледа се и у успостављању активног односа према месту излагања, Прашкој тржници, у садржинском, значењском и просторном контексту.

Национална поставка, под називом Moonshine piano, конципирана је као вишеслојна „приповедачка машина“ која укључује значајне представнике савремене позоришне (и непозоришне) сцене у Србији, у развој нових наратива заснованих на специфичним артефактима. Централни елемент поставке је врста хибридног „реквизита за разговор“, створеног од одбаченог клавира и микро-дестилерије, чији је примарни задатак да произведе оквир за фиктивно приповедање између домаћина, гостију и публике. Кустос поставке, изабран на јавном конкурсу је Миодраг Куч, архитекта и сценски дизајнер који живи и ради на релацији Берлин-Нови Сад.

Студентска изложба “Сањарење“ конципирана је као заједнички уметнички рад 15 студената различитих факултета у Србији, изабраних путем јавног конкурса. Рад у форми перформативне инсталације настао је током вишемесечног креативног процеса и бави се трансакцијом снова. Кустоски тим Студентске изложбе чине Александра Пештерац и Даниела Димитровска (Факултет техничких наука), Павле Динуловић (Факултет драмских уметности), Нинослава Вићентић (Факултет примењене уметности), Андреа Палашти (Академија уметности Нови Сад), Павле Стаменовић (Архитектонски факултет Београд), Наталија Богдановић (FILUM Крагујевац) под менторством Маје Вилић, Владимира Савића и Маше Сеничић.

Комесари-кустоси наступа Републике Србије под покривитељством Министарства културе су Биљана Јотић, историчар уметности и директорка Музеја примењене уметности у Београду и Татјана Дадић Динуловић, теоретичар сценског дизајна и редовни професор Факултета техничких наука у Новом Саду.

Република Србија интензивно наступа на најпрестижнијим међународним фестивалима и интензивно ради на промоцији наших уметника на европској и светској сцени. Само у текућој години, реализовани су запажени наступи на Међународном архитектонском бијеналу у Венецији, филмском фестивалу у Кану, Бијеналу дизајна у Лондону, а тренутно и на Kвадријеналу у Прагу.

Прашки квадријенале основан је 1967. године и представља широку платформу за истраживање различитих области сценског стваралаштва.

Уметнички концепт Квадријенала 2023. посвећен је теми Rare, схваћеној у широком пољу могућих превода овог појма, али са превасходном жељом да укаже на ретке и изузетне идеје, дела и уметнике који стварају у позоришту и извођачким уметностима у последњих шест година. Просторни концепт Квадријенала 2023. посвећен је индустријском наслеђу, па је главни простор излагања комплекс некадашње кланице у прашкој области Холошовице, тј. тржнице, данас истоименог уметничког дистрикта.