Imenovan novi Nadzorni odbor Elektroprivrede Srbije

Imenovan novi Nadzorni odbor Elektroprivrede Srbije

08/06/2023 Off By BERB

Foto: Vlada Srbije

 

Ministarka rudarstva i energetike i predstavnik Vlade Republike Srbije u Skupštini akcionara Elektroprivrede Srbije Dubravka Đedović predstavila je danas članove novog Nadzornog odbora tog akcionarskog društva.

Đedović je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije poručila da imenovanjima vrhunskih profesionalaca iz Srbije i sveta u pomenuto telo otpočinje nova era u ovoj kompaniji, koja ima sve uslove da bude snažna, moderna, uspešna i lider u regionu u ovoj oblasti.

To je, verujem, želja svih nas i želja svih građana naše zemlje i zaposlenih u EPS-u. Moj posao i odgovornost, zajedno sa ljudima koji će činiti Nadzorni odbor, jeste da tu viziju sprovedemo u delo, navela je ona.

Ministarka je istakla da to nije moguće ako se nastavi sa radom onako kako se radilo prethodnih 30 godina i zato cilj nije reforma samo na papiru, već promena koja će se videti u većoj odgovornosti, depolitizaciji i rezultatima, koji su merilo za ceo moderni svet.

Prema njenim rečima, država, kao što je Vlada Srbije više puta ponovila, ostaje vlasnik EPS-a i ona je ta koja definiše šta želi od Elektroprivrede, ali i od ovog nadzornog odbora koji preuzima jednim delom sprovođenje naše energetske strategije.

Ona je podsetila na to da je prilikom donošenja novog statuta EPS-a država rekla da će se baviti suštinom, a ne formom, da želi da poboljša način rada i uspostavi jasniju podelu odgovornosti, da će osloboditi upravljanje EPS-om političkog uticaja, i tražiti najbolje profesionalce iz Srbije i sveta.

Naša strateška odluka je, kako je dodala, da radimo sa Norveškom, stoga imamo troje od sedam članova koji nam dolaze iz njihovih energetskih sistema.

Sagledali smo model funkcionisanja u Norveškoj, u kojoj su energetska preduzeća u državnom vlasništvu sa profesionalnim upravljanjem, oni su energetski giganti, isporučuju energiju iz obnovljivih izvora, ali i gas za dobar deo Evrope, ukazala je ministarka.

Đedović je predočila da su novi članovi Nadzornog odbora EPS-a Oluf Ulset, Vladan Živanović, Per Sanderud, Dejan Ostojić, Hilde Baken, Igor Petković i Miodrag Ranković.

Sada sam sigurna u to da je jasno da se stvari u EPS-u ozbiljno menjaju i da će ovo biti primer profesionalizacije menadžmenta u energetskom sektoru ne samo u Srbiji, nego i u regionu, rekla je ona.

Ponosna sam na rezultat izbora članova Nadzornog odbora i zahvalna im na tome što su prihvatili da budu deo transformacije EPS-a i nove ere Elektroprivrede, koja sada počinje i neminovno će biti puna izazova, poručila je Đedović.

Biografije članova Nadzornog odbora EPS-a možete pogledati u prilogu.