Uspostaviti što bližu ekonomsku saradnju sa Indijom

Uspostaviti što bližu ekonomsku saradnju sa Indijom

08/06/2023 Off By BERB

Foto: Tanjug

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, na otvaranju Srpsko-indijskog poslovnog foruma, da je poseta indijske predsednice Droupadi Murmu velika privilegija za Srbiju i prilika da se unaprede i ojačaju ekonomske veze dveju zemalja.

Vučić je na skupu u Palati Srbija naglasio da je veoma važno da uspostavimo što je moguće bližu ekonomsku saradnju sa trenutno najbrže rastućom svetskom ekonomijom, kako bismo je vratili na onaj nivo koji je postojao između SFRJ i Indije.

On je naveo da je indijska ekonomija ojačala zahvaljujući IT sektoru, digitalizaciji, inovacijama, reformama, ulaganju u socijalnu infrastrukturu, oporavku industrijskog sektora i jakom uslužnom sektoru.

Prema njegovim rečima, za nas je od presudnog značaja da dalje unapređujemo saradnju u farmaceutskoj industriji po svim pitanjima, budući da će generički lekovi iz Indije i tradicionalna indijska medicina biti sve prisutniji na celom evropskom kontinentu.

Takođe, kako je dodao, veoma je važno uvođenje novih fitosanitarnih pravila za saradnju u prehrambeno-poljoprivrednoj industriji, uz napomenu da je za Srbiju od velikog značaja da učestvuje i u industrijskoj razmeni i privlačenju investicija.

Vučić je objasnio da trenutna trgovinska razmena iznosi 327 miliona evra, ali da ove godine beleži rast u prvom kvartalu od 21 odsto, uz uverenje da bi trgovinska razmena veoma brzo mogla da dostigne milijardu evra.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež naveo je da na forumu prisustvuje 150 srpskih i indijskih privrednika, koji su prepoznali značaj organizacije ovog skupa u Beogradu.

Dosadašnju saradnju obeležila je skromna trgovina i uspešne, a ne tako brojne investicije indijskih kompanija i čini mi se da je ovo početak jednog novog doba i dobre ekonomske saradnje između Indije i Srbije, rekao je Čadež i dodao da je želja naše zemlje da više srpske robe bude na indijskom tržištu.

Prema njegovim rečima, želimo da privučemo investicije u našu prerađivačku industriju, da povežemo naš IT sektor sa indijskim naučno-tehnološkim kompanijama, da učimo na dragocenim indijskim iskustvima, da povežemo naše inovacije, naučnike, fakultete i da ih stavimo u funkciju efikasnog poslovanja.

On je ukazao na to da su ovdašnje kompanije dostojni partneri najvećim multinacionalnim kompanijama i da Srbija, ne bez razloga, privlači veliki broj investitora.