Vlada nakon tragedija radila odgovorno i predano kako bi deca i celo društvo bili bezbedniji

Vlada nakon tragedija radila odgovorno i predano kako bi deca i celo društvo bili bezbedniji

07/06/2023 Off By BERB

Foto: srbija.gov.rs

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je večeras u obraćanju javnosti, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da se trudila da svoj posao obavlja na najbolji način, dodavši da su i članovi Vlade dali sve od sebe kako bi postigli rezultate sa kojima se mogu ponositi.

Premijerka je istakla da su rezultati jasni i da Srbija nikada nije tako napredovala, naglasivši da je jedan od njenih najvećih legata elektronska uprava.

Brnabić je još jednom ukazala na to da su tragedija i monstruozni zločini koji su se dogodili 3. i 4. maja šokirali i duboko ljudski pogodili i promenili sve.

Mislim da ova zemlja, a ni svako od nas pojedinačno, nakon tih tragedija, neće biti isti, rekla je ona i još jednom izrazila najdublje saučešće porodicama stradalih u OŠ „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu i Malom Orašju i Duboni.

Premijerka je naglasila da su Vlada i predsednik Srbije radili zajedno i da su posle tragedija usvojene mere kako bi deca bila bezbednija, ali i celo društvo.

Prema njenim rečima, pored razoružavanja Srbije, doneta je odluka o zapošljavanju dodatnih 1.200 policajaca koji će brinuti o bezbednosti u školama, a tu su i izmene Krivičnog zakona, kao i formiranje Radne grupe za mentalno zdravlje i borbu protiv vršnjačkog nasilja.

Pripremljen je Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o oružju i municiji kojim je predviđen moratorijum za držanje i nošenje kratkog vatrenog oružja i lovačkog oružja u trajanju od dve godine i mi ćemo uskoro uputiti taj zakon u Skupštinu, rekla je Brnabić.

Takođe, kako je dodala, MUP je već 5. maja krenuo u reviziju svih izdatih dozvola za držanje oružja i do danas je Policijska uprava završila 32.584 revizije izdatih dozvola, pri čemu ovaj posao mora do se završi do 4. avgusta.

Izvršena je kontrola rada 46 streljana, naloženo 76 mera, oduzeto osam komada oružja, utvrđeno da dve streljane ne ispunjavaju prostorno-tehničke uslove za bezbedno čuvanje oružja i dve ne vode propisane evidencije. Nadležnom tužilaštvu u Beogradu poslat je jedan izveštaj u vezi sa oružjem u streljani prilikom vršenja nadzora, rekla je premijerka.

Ona je navela da su u okviru izmena Zakona o oružju i municiji pripremljeni detaljni uslovi za osnivanje i rad strelišta, kao i izmene podzakonskih akata.

Premijerka je prenela da će odluka o tome da li će se produžiti rok za predaju oružja, biti doneta  uskoro.

Brnabić je poručila da je uvek spremna da podnese ostavku, ali je dodala da je u momentu kada se društvo nalazi u krizi, jedini izlaz razgovor.

Smatram da su izlaz iz krize parlamentarni izbori do kraja godine i ostavljam predsedniku Republike da donese odluku, objasnila je ona.

Premijerka je podsetila na to da je predsednik Srbije pozvao opoziciju na razgovore pre 12 dana, ali da se niko od njihovih predstavnika tome nije odazvao.

Određene stranke i političari iz opozicije politizovali su i zloupotrebili tragediju, u trenutku kada je trebalo da zajednički razgovoramo i organizovali su proteste sa isključivo političkim zahtevima, dodala je predsednica Vlade.