Састанак са Лајчаком и Ескобаром

Састанак са Лајчаком и Ескобаром

06/06/2023 Off By BERB

Фото: Председништво Србије/Димитрије Гол

 

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се са специјалним представником Европске уније за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана Мирославом Лајчаком и замеником помоћника америчког државног секретара и специјалним изаслаником Сједињених Америчких Држава за Западни Балкан Габријелом Ескобаром, а састанку су
присуствовали и шеф Делегације Европске уније у Републици Србији Емануеле Жиофре и амбасадор Сједињених Америчких Држава Кристофер Хил.

 

На састанку je размотрена актуелна ситуација на северу Косова и Метохије, начини за смањење напетости на терену, примена до сада постигнутих споразума и могућности за напредак дијалога који се води уз посредовање ЕУ.

Председник Вучић је поновио пуну посвећеност Републике Србије процесу дијалога са Приштином, постизању компромисних и одрживих решења у корист бољег живота и односа између Срба и Албанаца, а као кључни захтев подвукао безбедност нашег народа на Косову и Метохији.

Председник је поновио и инсистирање на потпуном спровођењу договорених и потписаних споразума из Брисела, на првом месту формирање Заједнице српских општина, и позвао међународну заједницу да се више анагажује са Приштином у том правцу.

Представници ЕУ и САД поновили су заједнички захтев за хитним заустављањем напетости и насиља на терену, организацију нових избора уз учешће косовских Срба и повратак дијалогу о нормализацији.

Обе стране су се сагласиле да су деескалација и повратак дијалогу неопходни како због бољег живота свих грађана и напретка на путу евроинтеграција тако и због стабилности целог региона.