Сарадња са стручњацима из Норвешке на превазилажењу последица масакара

Сарадња са стручњацима из Норвешке на превазилажењу последица масакара

02/06/2023 Off By BERB

Foto: srbija.gov.rs

 

Радна група за подршку менталном здрављу и сигурности младих одржала је данас седницу у Влади Србије.

 

Радном групом председавала је премијерка Ана Брнабић, која је на самом старту поновила да у овој радној групи стручњаци воде главну реч, а Влада Србије само подржава и имплементира њихове одлуке.

Данашњој седници радне групе присуствовала је и делегација из Краљевине Норвешке, која од јуче борави у Србији. Норвешка је препозната као земља чији би стручњаци могли бити од изузетне помоћи домаћим експертима, имајући у виду њихово искуство у суочавању са последицама масакра који се догодио на острву Утоја, у близини Осла 2011. године.

Брнабић се захвалила норвешким стручњацима на спремности да помогну и истакла још једном велику захвалност нашим стручњацима, који су на себе преузели огроман терет, још од самог почетка маја и трагедија у Основној школи „Владислав Рибникар“ и селима Дубона и Мало Орашје.

Брнабић је истакла и задовољство што се деловању радне групе прикључио и Филозофски факултет, који ће заједно са члановима израдити предлог организације активности учења.

Потпредседница Радне групе и директорка Института за ментално здравље Милица Милованчевић Пејчић захвалила се свим члановима Радне групе на интензивном раду до сада и рекла да је приметна изузетна енергија и спремност за проналажењем решења. Напоменула је да неретко ставови лекара нису исти, али да разговарају о свему и заједнички доносе сваку одлуку, на шта су изузетно поносни.

Милованчевић Пејчић је упознала госте из Норвешке да је до сада покренута иницијатива кризне психосоцијалне подршке заједници, што подразумева помоћ преживелима и њиховим породицама. Услуге психосоцијалне подршке деци, наставницима и родитељима на територији Београда и Смедерева спроводе се у укупно 13 основних школа, а у Основној школи „Владислав Рибникар“ на дневном нивоу ангажовано је четири стручњака. Истакла је да су у Културној установи „Дадов“, у две смене увек присутна по два помагача и нагласила да ће у „Дадову“ помоћ бити пружана свим грађанима до 1. септембра.

Она је такође рекла да база помагача тренутно броји 57 чланова. Формиран је супервизијски тим од најискуснијих експерата које Србија има и они раде са помагачима. Додатно, постоји и независни тим супервизора и двоје стручњака који контролишу супервизоре, јер су лекари закључили да је због осетљивости теме, изузетно важно да имају троструки ниво контроле. Влада Србије определила је средства и сви стручњаци ће бити плаћени за свој предани рад.

Норвешки стручњаци рекли су да је у Норвешкој 2011. године такође формирана радна група слична овој у чијем раду данас учествују. Они су нагласили да су изузетно задовољни тиме колико далеко су наши стручњаци стигли у свом раду до сада, поготово имајући у виду да је првих неколико недеља након масакра, према њиховом искуству, најкритичнији период. Према њиховим речима, овакве несреће не погађају само породице жртава, њихове пријатеље и школску заједницу, већ и читаво друштво у целини.

Радна група ће са колегама из Норвешке наставити интензиван рад на терену у наредном периоду, с обизром на то да њихово искуство каже да је годину дана након масакра период у коме је најбитније уложити напор, како би преживели успели да се изборе са свим последицама. У тих годину дана, како они наводе, кључно је направити и спровести добар, системски план како би сви преживели успели да превазиђу све проблеме који су неминовни и како би након тога, могли да наставе свој живот са што је могуће мање последица.