Ухапшено осам особа због малверзација са дипломама СШ „Никола Тесла” у Новом Пазару

Ухапшено осам особа због малверзација са дипломама СШ „Никола Тесла” у Новом Пазару

02/06/2023 Off By BERB

Припадници Министарства унутрашњих послова, Одељења за борбу против корупције УКП, у сарадњи са Безбедносно-информативном агенцијом, а по налогу Посебног одељења за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Краљеву, ухапсили су осам особа које се сумњиче да су малверзацијама омогућиле добијање диплома средње стручне спреме у оквиру Средње школе „Никола Тесла“ у Новом Пазару.

 

Због постојања основа сумње да су извршили кривично дело трговина утицајем полиција је ухапсила Ј. А. (1986) одговорно лице „Центра за образовање и стручно оспособљавање“ ДОО Јагодина, Б. Д. (1974) одговорно лице Средње школе „Никола Тесла“ из Новог Пазара, као и А. Д. (1971) фактички одговорно лице наведене школе.

Такође, због постојања основа сумње да је извршио кривично дело злоупотреба службеног положаја, ухапшен је И. С. (1952), одговорно лице Средње школе „Никола Тесла“ из Новог Пазара, док се С. А. (1983), М. А. (1986), А. Ђ. (1985) и С. П. (1992) терете за кривично дело фалсификовање исправе, а за исто кривично дело кривична пријава у редовном поступку биће поднета против педесетпетогодишње и двадесетседмогодишње женске особе.

Како се сумња, Ј. А. је у току 2021. и 2022. године, коришћењем свог дугогодишњег пословног и пријатељског односа, осумњиченима Б. Д. и А. Д. дала обећање уписа нових ученика у Средњу школу „Никола Тесла“ из Новог Пазара, да они посредују код И. С. да ученици С. А., М. А., А. Ђ., С. П., као и две женске особе старости 55 и 27 година, без испуњавања услова прописаних законом, стекну диплому средње стручне спреме, образовног профила медицинска сестра – техничар и медицинска сестра – васпитач.

И. С. је, како се сумња, по налогу Б. Д. и А. Д. својим потписом оверавао као истините записнике о полагању испита, сведочанства и дипломе за наведене ученике, иако је знао да они не испуњавају услове прописане законом, на који начин им је прибавио корист у виду стицања дипломе средње стручне спреме.

С. А., М. А., А. Ђ.,С.П., као и још две особе старости 55 и 27 година су, како се сумња, тако набављене дипломе имали намеру да употребе, иако су знали да их нису стекли на законит начин.

Осумњиченима Ј. А., Б. Д., А. Д. и И. С. је одређено задржавање до 48 часова и они ће, уз кривичну пријаву, бити приведени надлежном тужилаштву, док ће С. А., М. А., А. Ђ. и С. П., уз кривичну пријаву, бити приведени надлежном тужилаштву.