Сарадња са компанијом „Амазон” од великог значаја за ИКТ сектор у Србији

Сарадња са компанијом „Амазон” од великог значаја за ИКТ сектор у Србији

01/06/2023 Off By BERB

Фото: Марина Јанчевић

 

Министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић и генерални менаџер Аmazon Web Services (AWS) за Европу Камерон Брукс потписали су данас Меморандум о разумевању, у Државном дата центру, у Крагујевцу.

 

Потписивању је присуствовала председница Владе Србије Ана Брнабић, која је истакла да је данас још један велики дан за дигитализацију Србије, за ИКТ сектор, али и за дигитализацију свих јавних услуга еУправе, преко образовања, здравственог система и генерално пружања бољих, транспарентнијих и ефикаснијих услуга привреди и свим грађанима Републике Србије.

Сарадња са компанијама попут Амaзoна значи да ћемо много боље и спремније дочекати ствари које се нуде грађанима широм света у смислу иновација. То је наш циљ, рекла је премијерка.

Она је додала да је циљ Владе Србије увек био да буде сервис својим грађанима и привреди и да на тај начин гради конкурентност као дестинације за напредне технологије, а да преко тога утиче на много бржи и динамичнији економски раст и развој Србије.

„Партнерство са Амазоном, светским ИТ гигантом, је нешто што нама отвара потпуно нова врата у области дигитализације и јавних услуга и генерално дигитализације и подршке ИКТ сектору у Србији“, рекла је премијерка.

Министар Јовановић је оценио да потписивањем овог меморандума, Влада Републике Србије и AWS, као једног од најсвеобухватнијих и најшире прихваћених пружаоца клауд услуга на свету, успостављају сарадњу у области иновација и економског развоја, базирану на развоју и коришћењу клауд технологија.

„Заједнички ћемо радити на едукацији и развоју дигиталних вештина код младих како би се развијали клауд базирани бизниси и даље унапређивао ИКТ сектор у Републици Србији. Такође, организоваћемо едукације, тренинге и сертификоване програме за јавни и приватни сектор у Републици Србији. Радићемо и на имплементацији Националне дигиталне стратегије и развоју клауд оријентисаних бизниса, у настојању да ојачамо клауд законодавство кроз унапређење Закона о еУправи.“, рекао министар Јовановић.

Генерални менаџер за европски јавни сектор при AWS-у, Камерон Брукс је рекао да Србија улази у нову еру иновација, где предузетници, јавне организације и предузећа деле визију модерног дигиталног друштва.

Задовољство нам је што смо потписали овај Меморандум о разумевању са Владом Србије и радујемо се што ћемо подржати ову визију кроз иницијативе које ће подстицати иновације, допринети развоју њене дигиталне економије, подржати модернизацију застарелог ИТ система и развијати дигиталне вештине за будуће генерације, рекао је Брукс.

Сарадња Републике Србије са AWS-ом омогућиће унапређење у области иновација и економског развоја кроз иницијативу доприноса у образовању кадрова за примењивање најсавременијих клауд технологија.