Енергетски пројекти важан део привредних односа са Немачком

Енергетски пројекти важан део привредних односа са Немачком

01/06/2023 Off By BERB

Фото: Зоран Вујасиновић/Министарство привреде

 

Mинистар привреде Раде Баста је на данашњем састанку са делегацијом Удружења немачке привреде за Источну Европу размотрио конкретне предлоге за унапређење сарадње, имајући у виду да је Немачка важан трговински партнер наше земље.

 

Једна од кључних тема састанка било је питање зелене транзиције. Баста је истакао да је зелена енергија будућност и да се и у том контексту морају посматрати привредни односи две земље, оценивши да су од суштинског су значаја за наш привредни развој енергетска транзиција и енергетски пројекти на локалном и регионалном нивоу, као и едукација и обука младих. Министар је рекао и да је потребно водити рачуна о аукцијама и транспарентности издавања дозвола за обновљиве изворе енергије, као и дефинисање крајњих рокова за покретање изградње обновљивих извора.

Он сматра да је у склопу зелене транзиције веома важно да се разговара и о могућности укидања мораторијума на изградњу нуклеарних електрана у Србији. Баста се потом осврнуо и на енергетску диверзификацију као један од предуслова за унапређење привредног амбијента у Србији.

Министар привреде је истакао да се залаже за наставак зелене транзиције и енергетску диверзификацију јер не може да се дозволи монопол у овој области и додао да је Србија упркос кризи успела да сачува стабилност своје економије и поверење инвеститора.

Према његовим речима, Србија улаже велике напоре како би остварила видљиве резултате у трансформацији и развоју привреде, побољшању пословног амбијента и квалитета живота грађана. Наш пут је јасан, а то је Европска унија, рекао је Баста и нагласио да је ЕУ први и највећи трговински партнер Србије који чини више од 60 одсто укупне робне размене Србије.

Делегација Удружења немачке привреде за Источну Европу захвалила се министру Басти на подршци коју Србија пружа када је реч о новим инвестицијама. Представници немачких компанија које послују у Србији су истакли да планирају повећање обима пословања и броја радних места.