Дигитализација неопходност и шанса пољопривреде

Дигитализација неопходност и шанса пољопривреде

31/05/2023 Off By BERB

Фото: Марина Јанчевић

 

Министар информисања и телекомуникација у Влади Републике Србије, Михаило Јовановић, говорио је данас на панелу „Дигитализација пољопривреде: потреба и шанса“, у оквиру највеће регионалне агробизнис Конференције „Grow up – снага земље“, која се одржава од 31. маја до 1. јуна на Копаонику.

 

Јовановић је истакао да је дигитализација од 2017. године постала један од приоритета Владе Републике Србије што је резултирало тиме дa се према последњем издању глобалног извештаја Уједињених нација, који прати развој електронске управе, Србија нађе међу 10 земаља света које су оствариле највећи напредак у овој области.

За само шест година успели смо да трансформишемо јавну управу у модеран, ефикасан, транспарентан и кориснички оријентисан сервис који грађанима и привреди омогућава да брже и ефикасније заврше административне послове, са било ког места на Земљиној кугли и у време које њима највише одговара. Захваљујући Националном порталу за електронску идентификацију eid.gov.rs данас имамо готово 2 милиона регистрованих еГрађана који користе на стотине различитих електронских услуга, приступајући Порталу еУправа euprava.gov.rs али и многим другим државним порталима (moj.esdnevnik.rs, e-zdravlje.gov.rs, lpa.gov.rs, mojaprvaplata.gov.rs, efaktura.mfin.gov.rs, apr.gov.rs). Истовремено смо електронском разменом података по службеној дужности између институција јавне управе уштедели грађанима преко 160 милиона одлазака на шалтер. Како би се пољопривредницима олакшао и убрзао процес подношења захтева за субвенције и регистрације газдинства, од ове године пуштена је у рад и нова дигитална платформа еАграр eagrar.gov.rs за чије коришћење је управо предуслов регистрација на Националном порталу за електронску идентификацију – еИД. Такође, новитет је и тај што је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде обезбедило да се преко Пољопривредних саветодавних и стручних служби Србије www.psss.rs , за све оне који нису довољно дигитално писмени, налози на Порталу еИД путем шалтера региструју бесплатно, рекао је министар Јовановић.

Конференција „Grow up – снага земље“ окупила је интернационалне и домаће експерте, бизнис лидере, представнике државних институција, пољопривреде и прехрамбене индустрије. Више од 40 стручњака говорило је о томе колико је дигитализација пољопривреде потреба, а колико шанса, која је улога IPARD фондова, на који начин финансирати пољопривреду, као и о значају ланаца снабдевања и регионалне повезаности за економију.