Србија придаје посебну пажњу унапређењу односа са Немачком

Србија придаје посебну пажњу унапређењу односа са Немачком

31/05/2023 Off By BERB

Foto: srbija.gov.rs

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић састала се данас са посланицима Одбора за људска права и хуманитарну помоћ Бундестага са којима је разговарала о билатералним односима са Савезном Републиком Немачком, реформским процесима у Републици Србији, као и о ситуацији на Косову и Метохији.

 

Брнабић је истакла да Србија посебну пажњу придаје унапређењу билатералних односа са Савезном Републиком Немачком, као водећим привредним партнером Србије, и захвалила Немачкој на подршци коју пружа у области дуалног образовања.

Када су у питању људска права, премијерка је нагласила да Влада Републике Србије принципијелно инсистира на дијалогу и широком инклузивном процесу приликом разматрањa свих релевантних друштвених питања, формулисања политика и израда законских аката. Додала је и да је формирањем Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог постављен законски и институциoнални темељ за успостављање друштвеног дијалога као новог механизма за разматрање свих битних питања и изналажење заједничких решења.

Брнабић је указала и на чињеницу да су на територији јужнe српскe покрајинe, у срцу Европе, Србима ускраћена и угрожена основна људска права. Она је подвукла досадашњу континуирану спремност Београда за наставак дијалога о нормализацији односа са Приштином и и у том контексту указала на неопходност примене Бриселског споразума.

Брнабић је апеловала на Одбор за људска права и хуманитарну помоћ Бундестага да преузме активну улогу у решавању проблема кршења људских права на Косову и Метохији и да осуди кршења људских и мањинских права српске и осталих неалбанских заједница.

Председница Одбора немачког Бундестага за људска права и хуманитарну помоћ Рената Алт поручила је да Немачка помно прати дешавања на Косову и Метохији и осуђује сваки вид насиља, а наставиће да пружа подршку дијалогу.

Поред чланова делегације Одбора за људска права и хуманитарну помоћ састанку у Влади Србије присуствовала је и амбасадорка Савезне Републике Немачке у Београду Анке Конрад.