Наша земља се вратила на ниво јавног дуга из периода пре пандемије

Наша земља се вратила на ниво јавног дуга из периода пре пандемије

30/05/2023 Off By BERB

Foto: mfin.gov.rs

 

Помоћник министра финансија Огњен Поповић учествовао је данас на Самиту министара финансија, гувернера и директора пореских управа региона, који се одржава у Бечићима, у Црној Гори, а на коме је говорио о економској ситуацију у Републици Србији, фискалној и монетарној политици у доба светске економске кризе и високе инфлације, спроведеним реформама и плановима за наредни период.

 

Поповић је, на панелу „Здраве јавне финансије – кључни предуслов привредног раста и изградње модерне тржишне привреде и у условима продужене геополитичке неизвесности“, истакао да је удео јавног дуга у БДП-у Србије тренутно на нивоу од 51,4 одсто, што значи да је Србија успела да се врати на ниво јавног дуга из периода пре пандемије, и поред три пакета економске подршке привреди и грађанима Србије у укупном износу од око девет милијарди евра.

Поповић је подсетио и да су током пандемије покренуте две гарантне шеме за помоћ привреди, а осврнуо се и на нова фискална правила, предвиђена изменама Закона о буџетском систему, који је усвојен у Скупштини Србије крајем 2022. године.

Он је истакао и да је држава показала фискалну дисциплину и одговорност, те да је скоро сав портфолио скупљих дугова рефинансиран тако да смо у ову светску економску кризу ушли спремни. Према његовим речима, просечна стопа задуживања на портфолио јавног дуга крајем године је износила 2,8 одсто.

Како је додао, тренд у свету је раст каматних стопа централних банака, што се прелива на банкарски сектор и њихове камате, а у региону Западног Балкана, банке чине чак 95 одсто свих извора финансирања.

Зато треба да радимо на развоју тржишта капитала, односно на креирању алтернатива и алтернативних извора финансирања за привреду, рекао је Поповић, подсећајући да је Србија усвојила Закон и Стратегију развоја тржишта капитала.

Поповић се осврнуо и на борбу против сиве економије у Србији, истичући да су на том пољу остварени значајни помаци, да су уведени нови системи е-фискализације и е-фактура, те да се ради на увођењу система е-акциза.

У том контексту Поповић је подсетио и на студију НАЛЕД-а према којој је обим сиве економије у протеклих пет година, од 2017. до 2022. године, пао са 14,9 на 11,7 одсто.

Истакао је да и се из године у годину смањује пореско оптерећење зарада, чиме се растерећују послодавци и додатно стимулише привреда, а навео је и да се даље ради на реформи и модернизацији Пореске управе, у правцу поједностављења процедура што доноси користи и привреди и грађанима.

На панелу су учествовали и министар финансија Црне Горе Александар Дамјановић, министар финансија и трезора Босне и Херцеговине Зоран Тегелтија, као и шефица канцеларије ММФ за Западни Балкан Стефани Верена Ебле.