Мајданпек добија топлану на биомасу

Мајданпек добија топлану на биомасу

30/05/2023 Off By BERB

Фото: Емилија Јовановић/МРЕ

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић присуствовала је данас потписивању уговора за изградњу нове топлане на биомасу у Мајданпеку, у коју ће бити уложено 4 милиона евра.

 

“Мајданпек је још једна локална самоуправа која ће у потпуности прећи на коришћење биомасе у систему даљинског грејања. Овом инвестицијом, мазут одлази у прошлост, па ће емисије сумпор-диоксида из топлане бити у потпуности елиминисане, док ће се емисије угљен-диоксида смањити за 93 одсто, са 3.757 дона на 263 тона CO2 годишње. Са друге стране, процењује се да ће трошкови рада топлане бити мањи за 15 одсто, што ће имати и додатни позитиван ефекат на њено пословање. То треба да буде пример и за друге градове и општине, да унапређују своје системе даљинског грејања тако да истовремено буду и високо ефикасни и да утицај на животну средину буде сведен на најмању могућу меру”, рекла је министарка Ђедовић.

Заједно са реконструкцијом дела топловодне мреже и подстаница, за које је уговор потписан у априлу, овај пројекат у Мајданпеку биће уложено 5,5 милиона евра. Очекује се да радови на топловоду и подстаницама почну наредних дана и да се заврше до почетка грејне сезоне, док је планирано да радови на градњи нове топлане почну у јулу и да буду завршени до фебруара 2024. година.

После Малог Зворника, Прибоја и Новог Пазара, Мајданпек је четврта локална самоуправа која ће добити нову топлану на биомасу у оквиру пројекта “Подстицање развоја обновљиве енергије-развој тржишта биомасе у Србији – фаза 1”, вредног 26,75 милиона евра, који се реализује уз подршку немачке развојне банке КfW и донацију Швајцарске конфедерације.