Повећање капацитета обновљивих извора енергије

Повећање капацитета обновљивих извора енергије

29/05/2023 Off By BERB

Фото: Емилија Јовановић

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић разговарала је данас са представницима „Удружења ОИЕ Србија“ о недавно усвојеним изменама и допунама Закона о коришћењу ОИЕ, предстојећим аукцијама, потенцијалима и изазовима у повећању капацитета из обновљивих извора енергије.

 

„Усвајање измена и допуна Закона о коришћењу ОИЕ створени су услови за прикључење нових соларних и ветроелектрана уз неопходну сигурност и предвидљивост за инвеститоре у погледу планирања пројеката и уз одговорност за балансирања нових капацитета. Током рада на измени прописа усвојили смо неке од предлога „Удружења ОИЕ Србија“ и захвални смо им на подршци и конструктивном приступу. Сви подзаконски акти налазе се у поступку усвајања на Влади Републике Србије, а план је да у јуну распишемо аукције које ће донети нове домаће „зелене мегавате“ нашем енергетском систему који ће допринети сигурности снабдевања наше земље.

Такође, у процесу смо усвајања трогодишњег плана аукција које уз ветроелектране укључују и соларну енергију, што је важна порука за потенцијалне инвеститоре у соларне пројекте“, рекла је министарка.

Представници Удружења за ОИЕ истакли су да окупљају највеће произвођаче електричне енергије из обновљивих извора и да су током претходних година дали највећи допринос у повећању удела електричне енергије добијене из обновљивих извора. Обавестили су министарку Ђедовић о заинтересованости њихових чланова за учешће на предстојећим аукцијама, нагласивши да располажу са најмање 500 МW у ветрокапацитетима.

На састанку је констатовано да постоји велики број захтева за прикључење на преносну мрежу који оптерећују функционисање „Електромреже Србије“ и да је важно повећање капацитета преносног система како би се остварио већи удео ОИЕ у енергетском систему.