Црвени крст Србије o Алцхајмеровoj болести

Црвени крст Србије o Алцхајмеровoj болести

26/05/2023 Off By BERB

Foto: Crveni krst Srbije

 

У оквиру Пролећног фестивала здравља, Наташа Тодоровић, психлошкиња и стручна сарадница Црвеног крста Србије, присутнима је говорила о стадијумима у развоју Алцхајмерове болести и како их на време уочити.

 

Тодоровић је скренула пажњу на то да болест почиње постепено те се зато не детектује на време. Овај стадијум представља прву фазу у развоју болести. „Рани стадијум деменције се често превиђа, јер болест наступа постепено. Уобичајени симптоми обухватају: заборавност; губитак појма о времену; губљење на местима која особа добро познаје”, казала је она.

„Средњи стадијум даје јасније симптоме, који више остављају трага у животу оболеле особе: заборављање недавних догађаја или имена особа; губљење у сопственом дому; све већи проблеми у комуникацији; потребна помоћ при одржавању хигијене, исхрани итд; промене у понашању које обухватају лутање или стално понављање истих питања“ истакла је Тодоровић.

Према њеним речима, Касни стадијум одликују готово потпуна зависност од помоћи других и неактивност.

Тодоровић је на трибини о овој болести говорила и о факторима ризика као и о препорукама за неформалне неговатеље. Посебно је истакла два савета за неформалне неговатеље који брину о особи са дијагностикованом деменцијом.

Први савет је да не поистовећујемо болест и особу, потребно је да будемо свесни да болест, између осталог, доводи и до проблема у комуникацији и да особа не жели намерно да нас нервира и иритира. Запамтите: „То болест говори, не особа.“

Други савет је да уколико постоје проблеми код неговатеља са физичким и менталним здрављем важно је да они потраже професионалну помоћ: „Тражење помоћи није знак немоћи, већ знак да добро бринете о себи и о вашем члану породице“, нагласила је Тодоровић.