Састанак са сенаторима САД

Састанак са сенаторима САД

25/05/2023 0 By BERB

Foto: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

 

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас америчке сенаторе Криса Марфија и Гарија Питерса и у разговору истакао да је наша земља опредељена да развија ближу сарадњу са САД у свим областима од заједничког интереса.

Сенатори су изразили саучешће поводом недавних трагичних догађаја у Србији, те су, с обзиром на иницијативу сенатора Марфија за контролу оружја после масовне пуцњаве у школи у држави Конектикат, разменили мишљења о мерама које српске власти предузимају.

Део разговора био је посвећен дијалогу Београда и Приштине, те је председник Вучић истакао да је сада приоритет формирање Заједнице српских општина.

Председник је посебно нагласио да Београд од почетка показује озбиљност и одговорност у процесу дијалога, упркос сталним провокацијама и бројним једностраним потезима Приштине, који опструишу налажење компромисног и одрживог решења.

Говорећи о актуелној геополитичкој и безбедносној ситуацији у свету, председник је поновио да Србија остаје привржена доследној политици чувања националних и државних интереса, као и поштовању начела територијалног интегритета и суверенитета држава.

Председник је додао да је за Србију од кључног интереса очување стабилности у региону, позитивна агенда и јачање регионалне сарадње у свим областима, а посебно у области економије, чиме Србија, кроз иницијативе попут Отвореног Балкана, доследно и упорно промовише политику окренуту ка будућности, стављајући тежиште на узајамно корисну сарадњу.