Орлић примио у опроштајну посету амбасадора Кипра

Орлић примио у опроштајну посету амбасадора Кипра

24/05/2023 0 By BERB

Foto: Skupština Srbije

Председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић примио је данас у опроштајну посету амбасадора Републике Кипар Деметриоса Теофилактуа, којем је захвалио на личном доприносу даљем унапређењу билатералних односа и учвршћивању традиционалног пријатељства између две земље и два народа.

 

Саговорници су поздравили динамичан политички и парламентарни дијалог, као и чврсто партнерство две земље, оличено у константном унапређењу сарадње у свим областима од интереса. Поновили су да Србија и Кипар гаје снажно поверење, засновано пре свега на узајамној подршци виталним националним интересима очувања суверенитета и територијалног интегритета.

Председник Народне скупштине је одлазећем амбасадору пренео захвалност због принципијелног става Републике Кипар када је реч о непризнавању тзв. „Косова“, као и због подршке нашој земљи још једном потврђене и гласањем у Савету Европе.

Искористио је прилику да саговорника извести о тешкој ситуацији на КиМ и свакодневно угроженој безбедности српског народа. „Суочавамо се са опасним потезима Аљбина Куртија који, сада већ отворено, прижељкује оружани сукоб, као и са узурпацијом општина на северу КиМ у којима живе Срби, и њиховим претварањем у окупациону зону успостављањем тзв. „локалних власти“ – без икаквог легитимитета. И ко год призна такву „власт“, отворено подржава изазивање великог конфликта.

Уз све поменуто, чињеница је да се српски народ више не мири са лажима Приштине о успостављању ЗСО, игнорисањем и избегавањем ове недвосмислено утврђене и потписане обавезе“, поручио је др Орлић, додајући да је свима јасно да је за очување мира и стабилности у региону заслужан, на првом месту, председник Републике Александар Вучић, са чиме се амбасадор сложио.

Амбасадор Теофилакту је поновио да се позиција Републике Кипар по питању КиМ неће мењати, те да две земље настављају да бране међународно јавно право, своје националне интересе и црвене линије.
Амбасадор је на крају састанка исказао задовољство због поверења које су му Република Србија и њене институције указале током мандата, те поручио да из наше земље одлази захвалан због исказаног гостопримства и са најлепшим успоменама.